Budapest

Hitta billiga flygbiljetter till Budapest

För att resa till Budapest kan du flyga direkt till Budapest Ferenc Liszt International Airport (BUD). Det finns flera flygbolag som erbjuder direktflyg till Budapest från olika städer runt om i världen, inklusive Stockholm.

Flygtider till Budapest

Flygtid Stockholm – Budapest: ca 2 tim 15 min

Hotell i Budapest

De bästa och prisvärda hotell i Budapest är följande:

 • Corinthia Budapest
 • Aria Hotel Budapest
 • Prestige Hotel Budapest

Se alla hotell i Budapest

Restauranger i Budapest

 • Borkonyha WineKitchen – Denna restaurang erbjuder utmärkt ungersk mat tillsammans med ett brett utbud av viner.
 • Onyx – Med två Michelin-stjärnor i bagaget serverar Onyx moderna rätter med traditionella ungerska influenser.
 • Costes Downtown – En annan Michelin-prisad restaurang som garanterat imponerar med sina kulinariska skapelser.

Se alla restauranger i Budapest

Mer om Budapest

Budapest, Ungerns huvudstad, är en stad fylld av historia, fantastisk arkitektur och termiska bad. Donaufloden delar staden i två delar, Buda och Pest, var och en med sin unika charm och karaktär. Buda, den äldre delen, är känd för sina historiska platser, medan Pest är hjärtat av nattlivet och shopping.

Platser att se i Budapest

Några av de bästa platserna att besöka när du reser till Budapest är följande:

 • Buda-slottet – Ett imponerande slott som tronar över staden med fantastisk utsikt över Budapest.
 • Termalbaden – Szechenyi och Gellért är två av de mest kända badhusen där du kan njuta av avkopplande termalbad.
 • Parlamentet – En ikonisk byggnad som är en av de största parlamentsbyggnaderna i världen.

Mat och dryck i Budapest

Det ungerska köket är rikt och varierat, med rätter som gulasch, pörkölt och den berömda ungerska strudeln. Budapest har ett levande vinområde, med vinbarer och vinkällare där du kan prova lokala viner.

Shopping i Budapest

Váci utca och Andrássy út är två av de mest populära shoppinggatorna i staden. Du hittar allt från internationella varumärken till lokala butiker som säljer traditionellt ungerskt hantverk.

Ta dig runt i Budapest

Budapest har ett välutvecklat kollektivtrafiksystem med bussar, spårvagnar och tunnelbanor som tar dig runt i staden. För att utforska områdena utanför staden kan det vara en god idé att hyra bil.

Hyra bil i Budapest

Det finns flera biluthyrningsföretag vid flygplatsen och runt om i staden där du kan hyra en bil för att utforska Budapest och dess omgivningar på egen hand.

Nattliv i Budapest

Budapest är känt för sitt pulserande nattliv med allt från trendiga barer och klubbar till de unika ”ruinpubarna”. Instant och Szimpla Kert är två populära nattlivsdestinationer.

Visum för Budapest

Medborgare i EU-länderna behöver inget visum för att resa till Ungern. Medborgare från länder utanför EU bör kolla upp visumbestämmelserna innan resan.

Hur man tar sig till Budapest

De flesta besökare till Budapest anländer med flyg, bil eller färja.

 • Med flyg: Budapest Ferenc Liszt International Airport är väl ansluten med resten av världen.
 • Med tåg: Budapest har utmärkta tågförbindelser med de större städerna i Europa.
 • Med bil: Om du föredrar att köra, har Budapest goda vägförbindelser med de omgivande länderna i Central- och Östeuropa.

Vanliga frågor om Budapest

Vad är valutan i Budapest?

Valutan i Budapest är ungerska forinten (HUF). På många ställen accepteras också euro (EUR).

Vilka språk talas i Budapest?

Det officiella språket i Budapest är ungerska. Många ungrare, särskilt inom turismsektorn, talar också engelska och i viss mån tyska.

Hur är klimatet i Budapest?

Budapest har ett tempererat klimat med varma somrar och kalla vintrar. Den bästa tiden att besöka staden är under våren eller hösten, då temperaturen är mild och behaglig.

Hur tar jag mig till Budapest?

De flesta besökare till Budapest anländer via Budapest Ferenc Liszt International Airport. Staden har också bra tågförbindelser med resten av Europa, och det finns flera internationella busslinjer som trafikerar Budapest.

Vad gäller för visum för Budapest?

Medborgare i Europeiska Unionen, Schweiz, Norge, Island och Liechtenstein behöver inte visum för att resa till Ungern. Om du är medborgare i ett annat land bör du kontrollera med din lokala ungerska ambassad eller konsulat för att se om du behöver visum.

Hur är nivån på hälso- och sjukvården i Budapest?

Ungern har en hög standard på sin hälso- och sjukvård, och i Budapest finns det många sjukhus och kliniker. Personalen talar ofta engelska, och många läkare och sjuksköterskor har utbildats i Västeuropa eller Nordamerika.

Kan jag dricka vatten från kranen?

Kranvatten i Budapest är säkert att dricka, men många föredrar smaken av flaskvatten.

Vilka är de mest populära turistattraktionerna i Budapest?

Budapest är känt för sina termalbad, Donaufloden, Buda-slottet, parlamentsbyggnaden och dess många museer och gallerier.

Vilken är den bästa tiden på året att besöka Budapest?

Den bästa tiden att besöka Budapest är under våren och hösten när vädret är mildare och staden mindre trång. Sommaren är högsäsong och vintern kan vara kall, men stadens termalbad är särskilt attraktiva under den kalla säsongen.

Budapest är Ungerns strålande juvel vid Donau, en stad där historiens eko och samtida puls möts i en harmonisk dans av kultur och livsstil. Denna glittrande metropol, med sina mäktiga slott, pulserande torg och framstående konstscener, framstår som en fusion av olika tidsepoker och arkitektoniska skönhet. Oavsett om du är fascinerad av Ungerns rika historia, imponerad av magnifika byggnadsverk, söker gröna oaser mitt i staden eller längtar efter att uppleva den ungerska gästfriheten, kommer Budapest inte att göra dig besviken.

I stadens centrum reser sig det ståtliga Budaslottet, och längs Donaus strandkant sträcker sig det ikoniska parlamet och andra historiska byggnader, vilka tillsammans bildar en atmosfär fylld av elegans och inspiration. Från det livliga Hjältarnas Torg till den myllrande Andrássygatan, demonstrerar Budapest en fascinerande blandning av gammalt och nytt.

Budapest inbjuder dig att promenera längs dess historiskt rika gator där varje plats och torg har en unik berättelse att avslöja. Traditionella ungerska restauranger möter här avantgardistiska gallerier, vilket erbjuder besökarna en autentisk upplevelse av både det traditionella och det moderna Ungern. Denna guide är skapad för att förse dig med all nödvändig information som krävs för att fullt ut njuta av Budapest, inklusive dess mest ikoniska sevärdheter, avkopplande parker och de bästa ställena för att njuta av äkta ungerska rätter.

Det är nu dags att dyka djupt in i Budapests överflöd av underverk!

Fakta om Budapest

Valuta

I Budapest används ungerska forinten (HUF) som valuta. Euro (EUR) accepteras också på många ställen, men det är oftast fördelaktigare att använda den lokala valutan.

Språk

Det officiella språket i Budapest är ungerska. Engelska talas i stor utsträckning, särskilt inom turismsektorn och av den yngre befolkningen.

Priser

En lokal öl i Budapest kostar runt 300-600 forint, och du kan förvänta dig att betala mellan 1000 och 2500 forint för en huvudrätt på en restaurang, beroende på dess läge och status.

Dricksvatten

Kranvatten i Budapest är säkert att dricka, men många väljer ändå att köpa flaskvatten på grund av smaken.

Hälso- och sjukvård

Hälso- och sjukvården i Ungern håller hög standard. I Budapest finns flera sjukhus och vårdcentraler där personalen ofta talar engelska. Det är rekommenderat att ha en reseförsäkring.

El

Spänningen i Budapest är 230 volt, 50 Hz, och stickkontakterna är av typ F, likt de som används i Sverige, så inga adaptrar behövs för svenska elektriska apparater.

Tillgång till Internet

Det finns tillgång till internet på de flesta hotell, kaféer och restauranger i Budapest.

Klimat

Budapest har ett kontinentalt klimat med varma somrar och kalla vintrar. Den bästa tiden att besöka är mellan maj och september när temperaturen är som mest behaglig.

Väderprognos

Budapest

Tidsskillnad

Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Budapest, Ungern.

Nödnummer

Nödnumret i Ungern är 112, vilket kan användas för att nå polisen, ambulansen och brandkåren.

Dricks

Det är inte vanligt med dricks i Budapest , men det uppskattas om du ger dricks. Du kan till exempel lämna en liten dricks till din hotellstäderska eller servitris på restaurangen.

Ambassad

Den ungerska ambassaden i Sverige ligger på Dag Hammarskjölds väg 10 i Stockholm. Telefonnumret är +46 8 661 67 62. I Budapest finns den svenska ambassaden på Kelenhegyi út 16/A.

Landskod

För att ringa till Ungern använder du landskoden +36. För att ringa till Sverige från Ungern lägger du till +46 före det svenska numret, utan den inledande nollan.