Tyskland

Hitta billiga flygbiljetter till Tyskland

Tyskland, officiellt Förbundsrepubliken Tyskland, ligger i Centraleuropa och gränsar till Danmark i norr, Polen och Tjeckien i öster, Österrike och Schweiz i söder, Frankrike i sydväst samt Luxemburg, Belgien och Nederländerna i väster. Huvudstaden och den största staden är Berlin.

Tyskland är en federal parlamentarisk republik som består av 16 förbundsländer. Landet har en federal president som statsöverhuvud och en förbundskansler som regeringschef. Den verkställande makten utövas av den federala regeringen, medan den lagstiftande makten delas mellan förbundsdagen (Bundestag) och förbundsrådet (Bundesrat). Tyskland har ett starkt rättsväsende som är oberoende av de andra statsorganen.

Som en av världens ledande ekonomiska makter är Tyskland medlem i FN, Nato, G7, G20, EU och många andra internationella organisationer. Landet har också spelat en avgörande roll i den europeiska integrationen och är känt för sin framstående ställning inom EU.

Med en av de största ekonomierna i världen domineras Tysklands ekonomi av industrisektorn, särskilt fordons-, maskin- och kemisk industri. Tjänstesektorn, inklusive finans, IT och turism, spelar också en viktig roll i landets BNP. Jordbruket bidrar mindre till ekonomin, men Tyskland är ändå en av de största producenterna av mjölkprodukter, svin och spannmål i Europa.

Tysklands BNP per capita är hög, och landet har länge varit känt för sin höga levnadsstandard, innovation och kvalitetsprodukter. Det tyska utbildningssystemet och forskningsinstitutionerna är världsledande, vilket har bidragit till landets framstående position inom vetenskap och teknik.

Även om Tyskland är en ekonomisk kraft att räkna med, står det också inför vissa utmaningar som en åldrande befolkning, integration av invandrare och att upprätthålla sin konkurrenskraft inom en globaliserad värld.

Tysk kultur och historia är djupt rotade och sträcker sig tusentals år tillbaka. Från de forntida germanska stammarna till det romerska riket, det heliga romerska riket, reformationen, industrialiseringen och de två världskrigen har landet upplevt flera förändringar. Tyskland har gett världen otaliga framstående tänkare, konstnärer, musiker och forskare, såsom Goethe, Beethoven, Einstein och många fler.

Tyskt kök är lika varierat som landets historia, med regionala specialiteter som bratwurst, sauerkraut, schnitzel och öl, som är en integrerad del av den tyska kulturen. Oktoberfest i München är en av världens största folkfester och lockar miljontals besökare varje år.

Läs gärna även vår guide för specifika resmål i Tyskland: