Alanya

Hitta billiga flygbiljetter till Alanya

För att ta sig till Alanya kan du flyga direkt till Gazipaşa-Alanya flygplats. För ett större urval av flyg kan du också överväga att landa på Antalya flygplats och därefter ta dig till Alanya med bil eller buss.

Flygtider till Alanya

Flygtid Stockholm – Gazipaşa-Alanya (ca 4 tim 30 min)

Hotell i Alanya

De bästa och prisvärda hotell i Alanya är följande:

  • Utopia World Hotel
  • Kleopatra Beach Hotel
  • Club Paradiso Hotel

Se alla hotell i Alanya

Restauranger i Alanya

  • Dimçayı – Känd för sitt otroligt fräscha utbud av turkiska specialiteter i en underbar flodmiljö.
  • Enberi Café – En populär plats för frukost, med traditionella turkiska rätter och nybryggt te.
  • Bistro Bahama – Med en blandning av turkiska och internationella rätter, erbjuder de också en fantastisk utsikt över Kleopatra-stranden.

Se alla restauranger i Alanya

Mer om Alanya

Alanya är en strålande semesterort belägen på Turkiets södra kust. Staden erbjuder en perfekt kombination av historiska sevärdheter, vackra stränder och en livlig atmosfär med restauranger, barer och shopping.

Redan vid första anblicken av Alanya, domineras stadsbilden av det imponerande röda tornet och Alanyas fästning som sträcker sig högt över staden. Denna historiska fästning erbjuder inte bara en spännande inblick i regionens historia utan också en fantastisk utsikt över hela Alanya och dess kust.

Alanya är även känt för sina otroliga stränder, särskilt Kleopatra-stranden, som sägs ha varit favoritplatsen för den egyptiska drottningen Kleopatra.

Staden är också känd för sina många grottor, varav Damlatasgrottan med sina imponerande stalaktiter och stalagmiter är den mest berömda. Utöver detta erbjuder Alanya ett pulserande nattliv, en lång strandpromenad med många restauranger och barer samt en charmig hamn där man kan njuta av en avkopplande atmosfär.

Platser att se i Alanya

Några av de bästa platserna att besöka när du reser till Alanya är följande:

  • Alanyas fästning – Ett måste för alla som besöker staden, denna fästning erbjuder inte bara historia utan också otroliga vyer.
  • Damlatasgrottan – Bekant för sina fantastiska stalaktiter och stalagmiter samt de helande egenskaperna i dess luft för de med andningsproblem.
  • Kleopatra-stranden – En av de mest populära stränderna i Alanya, perfekt för solbad och simning.
  • Alanya arkeologiska museum – Ger en inblick i regionens rika historia genom olika artefakter.

Mat och dryck i Alanya

Turkisk mat är känd för sina rika smaker och färska ingredienser. I Alanya kan besökare njuta av traditionella rätter såsom kebab, mezze och baklava. För den som är intresserad av dryck, är raki, en anis-flavoured sprit, ett populärt val.

Shopping i Alanya

Här kan du hitta allt från traditionella turkiska hantverk och textilier till moderna kläder och souvenirer. Glöm inte att prova på att pruta i de lokala basarerna!

Ta dig runt i Alanya

Det mesta av Alanya är lättillgängligt till fots. För längre avstånd finns det lokala dolmuş (minibussar) eller taxibilar som erbjuder överkomliga priser.

Hyra bil i Alanya

Om du vill utforska Alanya i din egen takt kan du enkelt hyra en bil från en av de många biluthyrningsföretagen vid flygplatsen eller i centrum.

Nattliv i Alanya

Det finns ett brett utbud av barer och klubbar i Alanya, med något för alla smaker. Från lugna loungebarer till pulserande nattklubbar, är staden redo att hålla dig underhållen till småtimmarna.

Visum för Alanya

Medborgare i Europeiska Unionen behöver inte visum för korta besök i Turkiet. Dock rekommenderas alltid att kolla aktuell visuminformation innan avresa.

Hur man tar sig till Alanya

Många väljer att flyga direkt till Gazipaşa-Alanya flygplats, men det är även populärt att landa på Antalya flygplats och sedan ta sig till Alanya med bil, buss eller taxi. Bussresan från Antalya till Alanya tar cirka 2 timmar.

Vanliga frågor om Alanya

Vad är valutan i Alanya?

Valutan i Alanya är turkisk lira (TRY). På vissa ställen kan du också betala med euro (EUR).

Vilka språk talas i Alanya?

Det officiella språket i Alanya är turkiska. Många människor talar också engelska, särskilt inom turistområdena.

Hur är klimatet i Alanya?

Alanya har ett medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda, fuktiga vintrar. Den bästa tiden att besöka är från april till oktober då vädret är varmt och soligt.

Hur tar jag mig till Alanya?

De flesta besökare till Alanya anländer med flyg till Antalya eller Gazipaşa flygplats och fortsätter sedan med buss eller bil.

Vad gäller för visum för Alanya?

Medborgare i Europeiska Unionen kan behöva ett e-visum för att resa till Turkiet, beroende på vistelsens längd och syfte. Det är bäst att kontrollera med den turkiska ambassaden eller konsulatet i ditt land för aktuell visuminformation.

Hur är nivån på hälso- och sjukvården i Alanya?

Alanya har moderna sjukhus och kliniker, särskilt inom turistområdena. Den medicinska vården håller hög standard, men det kan vara dyrt för utländska medborgare om de inte har en lämplig reseförsäkring.

Kan jag dricka vatten från kranen?

Kranvatten är generellt sett inte rekommenderat att dricka. Flaskvatten rekommenderas för att dricka.

Vilka är de mest populära turistattraktionerna i Alanya?

Några av de mest populära turistattraktionerna i Alanya är Alanya slott, Damlatas grottan, Kleopatra stranden och den röda tornet.

Vilken är den bästa tiden på året att besöka Alanya?

Den bästa tiden att besöka Alanya är från april till oktober när vädret är varmt och soligt.

Fakta om Alanya

Valuta

I Alanya använder man Turkisk lira (TRY) som valuta. På sina håll finns även möjligheten att betala i Euro (EUR).

Språk

Det officiella språket i Alanya är turkiska. Även om många talar engelska, särskilt inom turistområdena, kan det vara bra att känna till några grundläggande fraser på turkiska.

Priser

Den lokala ölen heter Efes och kostar runt 15-20 turkiska lira på strandbarerna. Det finns också många goda lokala viner att välja bland. En huvudrätt på en medelklassrestaurant kan kosta omkring 30-50 turkiska lira.

Dricksvatten

Kranvatten rekommenderas generellt sett inte att dricka i Alanya. Vatten på flaska är ett bättre val för konsumtion.

Hälso- och sjukvård

Hälso- och sjukvård i Turkiet har generellt en god standard, särskilt i större städer och turistområden som Alanya. Det finns både privata och statliga sjukhus som erbjuder vård av god kvalitet. För utländska medborgare kan vård vara dyrt utan reseförsäkring.

El

Spänningen i Alanya är 220 volt, 50 Hz. De flesta svenska elektriska apparater fungerar utan adapter.

Tillgång till Internet

Det finns tillgång till internet på de flesta hotell, kaféer och restauranger i Alanya.

Klimat

Alanya har ett medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda, fuktiga vintrar. Den bästa tiden att besöka är från april till oktober. Under högsommaren kan temperaturerna nå upp till 35-40 grader Celsius. Alanya har omkring 310 soldagar per år.

Väder i Alanya

Alanya

Tidsskillnad

Det är en timmes tidsskillnad mellan Sverige och Alanya, Turkiet. Turkiet ligger en timme före Sverige.

Nödnummer

Om du råkar ut för en olycka i Alanya är nödnumret 112. Polisens nummer är 155 och brandkårens nummer 110. Trafiken kan vara intensiv, så var försiktig när du korsar vägar eller kör bil.

Dricks

Det är inte vanligt med dricks i Alanya, men det uppskattas om du ger dricks. Du kan till exempel lämna en liten dricks till din hotellstäderska eller servitris på restaurangen.

Ambassad

Den turkiska ambassaden i Sverige ligger i Stockholm. I Turkiet finns den svenska ambassaden i Ankara, men det finns också konsulat i andra städer, inklusive Antalya.

Landskod

För att ringa till Turkiet använder du landskoden +90. För att ringa till Sverige från Alanya, lägger du till +46 och sedan det svenska numret utan den inledande nollan.

Alanya är Turkets strålande pärla och en port till nationens djupa historia och outtömliga förtjusning, inramad av sina skimrande kuster och slingrande gator. Vare sig du önskar utforska stadens otroliga borg som kikar ner från klippan, känna den genuina turkiska gästfriheten, promenera genom de trånga gränderna i gamla staden eller bara njuta av en traditionell turkisk te med utsikt över Medelhavet, kommer Alanya att förföra dig. Med sina kulturella skatter, som de många historiska moskéerna, och sitt pulserande nattliv, kombinerar staden medelhavselegans med en varm och välkomnande atmosfär.

Mellan de branta kullarna och de gyllene stränderna finner du traditionella turkiska restauranger, trendiga butiker, uppskattade teatrar och en rad historiska platser som avspeglar stadens långa historia. I stadens hjärta möts en härlig mix av arkitektoniska stilar, från antika osmanska byggnader till moderna hotell och resorts, särskilt längs med strandpromenaden. Denna guide kommer att fördjupa din uppskattning för Alanya, introducera dess främsta sevärdheter, mest ikoniska landmärken och de ställen där du kan smaka autentiska turkiska delikatesser.

Låt dig charmas av all den skönhet Alanya har att erbjuda!