Turkiet

Hitta billiga flygbiljetter till Turkiet

Turkiet, en transkontinental nation, sträcker sig över två kontinenter: Asien och Europa, med en större del av landet i den asiatiska regionen. Landet gränsar till åtta länder: Grekland och Bulgarien i nordväst, Georgien i nordost, Armenien, Azerbajdzjan (exklaven Nachitjevan), Iran i öst, och Syrien och Irak i söder. Turkiet har kustlinjer längs Egeiska havet i väst, Medelhavet i söder och Svarta havet i norr.

Den livliga staden Istanbul, tidigare känt som Byzantium och senare Konstantinopel, är världens enda stad som ligger på två kontinenter, och har spelat en central roll i historien som huvudstad i både det bysantinska och det osmanska riket.

Turkiet är en parlamentarisk republik där presidenten är statsoverhuvud och premiärministern är regeringschef. Landet har en rik historia som sträcker sig från det antika Hettitiska riket till romartiden, bysantinska perioden, och till det mäktiga osmanska riket.

Turkisk mat är känt världen över för sin mångfald och smakrikedom. Specialiteter inkluderar kebab, baklava, lokum (turkiskt godis) och meze (smårätter). Det turkiska köket har influenser från centralasiatiska, kaukasiska, medelhavs-, persiska och arabiska traditioner, vilket skapar en unik smakpalett.

Kulturellt har Turkiet varit en smältdegel av civilisationer, med starka influenser från både öst och väst. Traditionell turkisk musik, litteratur, konst och dans speglar denna blandning av kulturer. Landet har också gjort viktiga bidrag till moderna konst- och musikformer.

Turkiet är hem till flera UNESCO-världsarvsplatser, inklusive de historiska områdena Istanbul, den underjordiska staden Derinkuyu i Kappadokien, och de antika städerna Efesos och Troja.

Ekonomiskt har Turkiet en blandad ekonomi med starka industrier inom fordonsproduktion, elektronik, jordbruk och textil. Turism spelar en betydande roll för landets ekonomi, med historiska platser, kuststäder och naturunderverk som drar miljontals besökare varje år.

Trots sin snabba modernisering och ekonomiska tillväxt, står Turkiet inför utmaningar inklusive politiska spänningar och frågor om mänskliga rättigheter. Dock, med sin strategiska position mellan öst och väst, fortsätter Turkiet att spela en avgörande roll i internationella relationer.

För den som är intresserad av historia, kultur och natursköna landskap, erbjuder Turkiet en fascinerande och minnesvärd upplevelse.

Läs gärna även vår guide för specifika resmål i Turkiet: