Storbritannien

Hitta billiga flygbiljetter till Storbritannien

Storbritannien, officiellt kallat Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland, är en östat som ligger utanför den nordvästra kusten av det europeiska fastlandet. Den består av fyra konstituerande länder: England, Skottland, Wales och Nordirland.

Landets huvudstad och största stad, London, är en av världens mest framstående globala städer och är känt för sin historia, arkitektur och som ett viktigt finansiellt centrum.

Historiskt sett har Storbritannien spelat en avgörande roll i världspolitiken, särskilt under dess tid som centrum för det brittiska imperiet. Det var en av de ledande aktörerna under både första och andra världskriget och är nu en av de fem permanenta medlemmarna i Förenta nationernas säkerhetsråd.

Storbritannien är en konstitutionell monarki med ett parlamentariskt system. Drottningen, för närvarande Drottning Elizabeth II, är landets statsöverhuvud, medan premiärministern är regeringschef. Den verkställande makten ligger hos monarken och hennes rådgivare, medan den lagstiftande makten delas mellan de två kamrarna i parlamentet: underhuset och överhuset.

Landet var en av grundarna av Förenta nationerna och NATO och är också medlem av G7, G20, Världsbanken, samt Samväldet av nationer – en sammanslutning av 54 medlemsstater, för det mesta tidigare territorier inom det brittiska imperiet.

Storbritanniens ekonomi är den sjätte största i världen och den tredje största i Europa efter Tyskland och Frankrike. Det är en av de världens största finansiella centrum och är känt för sin tjänstesektor, särskilt bank, försäkring, och finansiella tjänster. Industrin, inklusive bilproduktion, flygplanstillverkning och farmaceutiska produkter, spelar också en viktig roll.

Kulturellt är Storbritannien känt för sina betydande bidrag till konst, vetenskap, litteratur och politik. Med ikoniska figurer som William Shakespeare, The Beatles och Sir Isaac Newton, har landet lämnat ett bestående avtryck i den globala kulturella landskapet.

Geografiskt erbjuder Storbritannien en blandning av historiska städer, idylliska landsbyar och imponerande naturliga landskap, från Lake Districts sjöar och toppar till Skottlands karga högland och Wales kustlinje.

Oavsett om man är intresserad av historisk utforskning, kulturella upplevelser, eller bara njuta av landskapet, har Storbritannien något att erbjuda alla besökare.

Läs gärna även vår guide för specifika resmål i Storbritannien: