Spanien

Hitta billiga flygbiljetter till Spanien

Spanien är ett känt turistmål för sina fantastiska stränder, sin medelhavsatmosfär och sin livliga kultur.

Spanien ligger på den iberiska halvön och semesterfirare kan överväga att tillbringa tid i Barcelona, Granada, Madrid, Valencia eller Sevilla – varje stad erbjuder en unik upplevelse.

Resenärer kommer att upptäcka att Spanien har något att erbjuda alla, oavsett om de är intresserade av att utforska antika ruiner, smaka på läckra rätter eller bara koppla av på stranden. Med så mycket att se och göra är det inte konstigt att Spanien är ett av de mest populära turistmålen i världen.

Här är allt du behöver veta innan du planerar din resa till detta fantastiska land.

När ska du besöka Spanien?

Spanien är ett resmål året runt, men den bästa tiden att besöka beror på dina intressen. Om du vill njuta av landets världsberömda stränder är den bästa tiden att åka mellan maj och oktober när vädret är varmt och soligt.

Om du däremot är mer intresserad av att utforska Spaniens städer och tätorter är våren (mars-maj) eller hösten (september-november) idealiska eftersom temperaturerna är behagliga men inte för varma. Vintern är också en utmärkt tid att besöka Spanien om du vill undvika folkmassorna och njuta av lite billigare priser.

Vilka är de sevärdheter som du måste se i Spanien?

Det finns så många otroliga platser att se i Spanien, men här är några av de mest populära attraktionerna som definitivt bör finnas med på din lista:

  • Alhambra: Detta fantastiska palats och fästningskomplexet ligger i Granada och är en av Spaniens mest populära turistattraktioner. Alhambra byggdes på 1200-talet av moriska härskare och är idag ett av UNESCO:s världsarv. Besökare kan utforska de vackra trädgårdarna, palatsen och moskéerna eller ta en guidad tur för att lära sig mer om denna fascinerande plats historia.
  • Den stora moskén i Cordoba: Den stora moskén i Cordoba, ett annat moriskt mästerverk, byggdes på 800-talet och anses vara ett av de finaste exemplen på islamisk arkitektur i världen. Moskén omvandlades till en katedral på 1500-talet, men många av dess ursprungliga egenskaper finns kvar. Besökare kan beundra de intrikata valven och kolonnerna, liksom den fantastiska mihrab (bönenisch).
  • La Sagrada Familia: Denna oavslutade kyrka i Barcelona är ett av Antoni Gaudis mest kända verk. Byggandet av kyrkan inleddes 1882 och pågår fortfarande – den förväntas inte vara färdig förrän 2026. Trots sitt ofullständiga skick är La Sagrada Familia en av Barcelonas mest populära turistattraktioner, med mer än 4 miljoner besökare varje år.

Vad finns det för andra saker att göra i Spanien?

Förutom att utforska landets fantastiska sevärdheter finns det många andra aktiviteter att hålla sig till på din resa till Spanien. Här är bara några idéer:

  • Besök en vingård: Spanien är känt för sina goda viner, så se till att besöka en vingård eller två under din resa. Många erbjuder rundturer och provningar, så du kan lära dig om de olika typer av vin som produceras i landet och prova några av de bästa.
  • Gå på vandring: Spanien har en fantastisk natur, så varför inte ta en vandring i någon av de många nationalparkerna? Nationalparken Sierra Nevada är särskilt populär bland vandrare, eftersom den erbjuder en vacker utsikt över bergen och dalen nedanför.
  • Ta en matlagningskurs: Ett av de bästa sätten att uppleva den spanska kulturen är genom dess mat. Varför inte ta en matlagningskurs? Du lär dig att laga några av landets mest kända rätter och kan imponera på vänner och familj med dina nya kunskaper när du kommer hem.
  • Lär dig surfa: Spanien är känt för sina fantastiska surfstränder, så varför inte prova? Det finns gott om surfskolor utspridda längs kusten så att du kan lära dig av experterna.
  • Utforska en spansk marknad: Marknader är en viktig del av den spanska kulturen, och de är den perfekta platsen för att köpa några souvenirer eller prova lokala produkter. Mercado de San Miguel i Madrid är en av de mest populära, men det finns marknader i nästan alla städer.

Hur är maten i Spanien?

Spanien är känt för den utsökta maten, och du hittar något som passar alla smaker. Från traditionella spanska rätter som paella och gazpacho till färska skaldjur och tapas, det finns något för alla. Och naturligtvis är ingen resa till Spanien komplett utan att prova ett glas sangria eller två!

Läs gärna även vår guide för specifika resmål i Spanien: