Bukarest

Hitta billiga flygbiljetter till Bukarest

För att ta sig till Bukarest kan du flyga direkt till Bukarests internationella flygplats, Henri Coandă (OTP). Detta är den största flygplatsen i Rumänien och tar emot många internationella flygningar dagligen.

Flygtider till Bukarest

Flygtid Stockholm – Bukarest (ca 2 tim 40 min)

Hotell i Bukarest

De bästa och prisvärda hotell i Bukarest är följande:

 • Radisson Blu Hotel
 • Athénée Palace Hilton
 • Novotel Bukarest City Centre

Se alla hotell i Bukarest

Restauranger i Bukarest

 • Caru’ cu bere – Känd för sina traditionella rumänska rätter och historiska atmosfär.
 • The Artist – Erbjuder modern gastronomi med traditionella inslag.
 • Lacrimi și Sfinți – Utsökt lokal mat i en rustik miljö.

Se alla restauranger i Bukarest

Mer om Bukarest

Bukarest, Rumäniens huvudstad, kallas ibland ”Östens lilla Paris” på grund av dess vackra arkitektur och rika historia. Staden erbjuder en blandning av historiska monument, moderna köpcentra och livliga nattlivshändelser.

Parlamentspalatset är en av de största byggnaderna i världen och ett måste för besökare. Bukarests gamla stadskärna, eller ’Lipscani’, är ett annat populärt område fyllt med barer, restauranger och historiska byggnader.

Bukarest är inte bara historiska sevärdheter, staden erbjuder också gröna parker som Herastrau och Carol, perfekta för en lugn promenad eller picknick.

Vill du shoppa finns flera stora köpcentra som AFI Palace Cotroceni och Băneasa Shopping City.

Platser att se i Bukarest

Några av de bästa platserna att besöka när du reser till Bukarest är följande:

 • Parlamentspalatset (Palatul Parlamentului) – Denna enorma byggnad är en av de största i världen och är en symbol för Ceaușescus kommunistiska regim. Byggnaden innehåller över 1 000 rum och är nu hem för det rumänska parlamentet.
 • Bukarests gamla stadskärna (Lipscani) – Här kan du njuta av kullerstensgator, historiska byggnader, barer, caféer och restauranger i en livlig atmosfär.
 • Ateneul Român (Rumänska Athenaeum) – En imponerande konserthall som är viktig för Bukarests kulturella liv. Dess kupol och grekiska kolonner är kännetecken för stadens arkitektur.
 • Muzeul Satului (Bondebyn) – Ett friluftsmuseum som visar traditionella rumänska byggnader och livsstilar från hela landet.
 • Cismigiu Gardens – En av de äldsta och mest älskade parkerna i Bukarest, perfekt för en promenad eller en båttur på sjön.
 • Patriarkalkatedralen – En viktig religiös plats och huvudsäte för den rumänska ortodoxa kyrkan.
 • Victoriei Street – En populär gata som sträcker sig genom hjärtat av Bukarest, fylld med historiska byggnader, butiker, restauranger och barer.

Mat och dryck i Bukarest

Rumänsk mat är känd för sina smakrika rätter med en blandning av kryddor och ingredienser. Pröva mămăligă, sarmale eller mămăligă. Bukarest har också ett brett utbud av vin, med många lokala sorter som Fetească Neagră och Grasă de Cotnari.

Shopping i Bukarest

I Bukarest hittar du en blandning av traditionella marknader, butiker med lokalt hantverk och moderna köpcentra. För traditionell shopping, besök marknaden vid Obor. Vill du ha en mer modern shoppingupplevelse, besök Mega Mall eller Promenada Mall.

Ta dig runt i Bukarest

Bukarest har ett effektivt kollektivtrafiksystem med bussar, spårvagnar och tunnelbana. Det rekommenderas att köpa ett flerdagarskort om du planerar att använda kollektivtrafiken regelbundet.

Hyra bil i Bukarest

Det finns flera biluthyrningsföretag på Bukarests flygplats samt inom staden. Tänk på att trafiken kan vara intensiv, särskilt under rusningstid.

Nattliv i Bukarest

Bukarest har ett livligt nattliv med många barer, klubbar och nattklubbar. Populära klubbar inkluderar Control Club och Expirat. För de som föredrar en lugnare kväll, finns det många vinbarer och traditionella ”cărciumas” (tavernor).

Visum för Bukarest

Medborgare i Europeiska Unionen, Schweiz, Norge och Island behöver inget visum för att resa in i Rumänien. För medborgare i andra länder rekommenderas det att kolla med den rumänska ambassaden eller konsulatet i ditt land.

Hur man tar sig till Bukarest

De flesta besökare anländer till Bukarest med flyg. Bukarests internationella flygplats, Henri Coandă (OTP), ligger ca 20 km norr om stadscentrum. Det finns regelbundna buss- och taxitjänster som förbinder flygplatsen med staden. Med bil är det också enkelt att nå Bukarest via motorvägen A1 från väster eller A2 från öster. Med tåg, Bukarests centralstation, Gara de Nord, tar emot många internationella tåg dagligen.

Vanliga frågor om Bukarest

Vad är valutan i Bukarest?

Valutan i Bukarest är rumänska leu (RON). På vissa ställen kan du också betala med euro (EUR).

Vilka språk talas i Bukarest?

Det officiella språket i Bukarest är rumänska. Många människor talar också engelska, särskilt inom service- och turistsektorn.

Hur är klimatet i Bukarest?

Bukarest har ett kontinentalt klimat med varma somrar och kalla vintrar. Den bästa tiden att besöka är från maj till september när vädret är varmt och behagligt.

Hur tar jag mig till Bukarest?

De flesta besökare till Bukarest anländer med flyg till Henri Coandă internationella flygplats eller med tåg via Bukarests huvudjärnvägsstation.

Vad gäller för visum för Bukarest?

Medborgare i Europeiska Unionen, Schweiz, Norge, Island och Liechtenstein behöver ingen visering för att resa in i Rumänien. Om du är medborgare i ett annat land bör du kontrollera med din lokala rumänska ambassad eller konsulat för att se om du behöver visum.

Hur är nivån på hälso- och sjukvården i Bukarest?

Hälso- och sjukvården i Bukarest är av varierande kvalitet. Medan större sjukhus i huvudstaden erbjuder goda tjänster, kan resurserna vara begränsade på mindre kliniker. Det rekommenderas att resenärer har en omfattande reseförsäkring.

Kan jag dricka vatten från kranen?

Kranvatten i Bukarest är säkert att dricka, men vissa föredrar att dricka flaskvatten på grund av smaken.

Vilka är de mest populära turistattraktionerna i Bukarest?

Några av de mest populära turistattraktionerna i Bukarest är Parlamentspalatset, den gamla stadsdelen, Herastrau-parken och Triumfbågen.

Vilken är den bästa tiden på året att besöka Bukarest?

Den bästa tiden att besöka Bukarest är från maj till september när vädret är varmt och behagligt.

Fakta om Bukarest

Valuta

I Paris använder man Euro (EUR) som valuta.

Språk

Det officiella språket i Bukarest är rumänska. Många invånare talar även engelska, särskilt i turistområden och bland yngre generationer.

Priser

Den lokala ölen heter Ursus eller Timișoreana och kostar runt 8-12 RON på de flesta barerna. Bukarest har också ett brett urval av lokala viner från Moldova och Transsylvanien. En huvudrätt på en genomsnittlig restaurang kostar mellan 30-60 RON.

Dricksvatten

Kranvattnet i Bukarest är generellt säkert att dricka, men många invånare och besökare föredrar att dricka vatten på flaska.

Hälso- och sjukvård

Bukarest har den bästa sjukvården i Rumänien, men det kan ändå vara variationer i kvaliteten på vårdinrättningarna. Privata kliniker erbjuder oftast en högre standard av vård.

El

Spänningen i Bukarest är 230 volt, 50 Hz. Om du reser från Sverige behöver du inte någon adapter.

Tillgång till Internet

Det finns tillgång till internet på de flesta hotell, kaféer och restauranger i Bukarest.

Klimat

Bukarest har ett tempererat kontinentalt klimat med varma somrar och kalla vintrar. Juli och augusti är de varmaste månaderna, medan december till februari är de kallaste.

Väder i Bukarest

Bukarest

Tidsskillnad

Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Bukarest, Rumänien.

Nödnummer

I Rumänien är nödnumret 112, vilket gäller för både polis, ambulans och brandkår.

Dricks

Det är inte vanligt med dricks i Bukarest, men det uppskattas om du ger dricks. Du kan till exempel lämna en liten dricks till din hotellstäderska eller servitris på restaurangen.

Ambassad

Den rumänska ambassaden i Sverige ligger i Stockholm. I Bukarest finns den svenska ambassaden på Şoseaua Pavel D. Kiseleff 43.

Landskod

För att ringa till Rumänien använder du landskoden +40. För att ringa till Sverige från Bukarest, lägger du till +46 och sedan det svenska numret utan den inledande nollan.

Bukarest är Rumäniens hjärta och en portal till landets rika traditioner och historiska epos, omgärdad av lummiga parker och dess charmiga boulevarder. Vare sig du önskar dyka djupt in i stadens litterära arv, uppleva den autentiska rumänska ”hospitalitatea”, promenera genom det gamla stadskärnan eller bara avnjuta en kopp traditionellt rumänskt kaffe i skuggan av parlamentspalatset, kommer Bukarest att förtrycka ditt sinne. Med sina historiska juveler, som den fantastiska Patriarkalkatedralen, och sitt pulserande nattliv, kombinerar staden en klassisk charm med urban modernitet.

Mellan de stenbelagda gatorna i Lipscani finner du traditionella rumänska tavernor, trendiga caféer, framstående teatrar och en rad museer som illustrerar stadens dynamiska historia. I stadens hjärta kan du upptäcka en blandning av tidsepoker från Belle Époque-byggnader till kommunistiska landmärken, särskilt kring Piața Revoluției. Denna guide kommer att berika din uppfattning om Bukarest, presentera dess främsta sevärdheter, mest imponerande landmärken och de platser där du kan uppskatta äkta rumänska rätter.

Låt dig förtrollas av allt det fantastiska som Bukarest har att bjuda på!