Rumänien

Hitta billiga flygbiljetter till Rumänien

Rumänien, beläget i sydöstra Europa, sträcker sig från de pittoreska Karpaterna till Svarta havets kust. I norr och öster gränsar landet till Ukraina, i söder till Bulgarien, i väster till Serbien och i sydväst till Ungern. Bukarest, landets huvudstad och största stad, är känt för sin storslagna arkitektur och rika historia, inklusive det imponerande Palatul Parlamentului – det näst största administrativa byggnadsprojektet i världen.

Rumänien är en enhetlig semipresidentiell republik, där presidenten håller en framträdande position tillsammans med premiärministern och regeringen. Landet blev medlem av Europeiska unionen 2007, vilket markerade en viktig milstolpe i dess postkommunistiska utveckling.

Det rumänska köket är känt för sina hjärtliga rätter som mămăligă (majsgröt) och mici (kryddade köttbullar). Influenser från närliggande länder blandas med traditionella recept, vilket ger ett rikt och varierat kulinariskt landskap.

Kultur och traditioner i Rumänien är djupt influerade av landets historia, inklusive dess period som en del av det romerska imperiet, vilket reflekteras i landets namn och dess latinska språk. Transsylvanien, en region i centrala Rumänien, är känd världen över för sina slott och legender om Dracula, medan Maramureș och Bucovina är kända för sina välbevarade traditioner och träkyrkor.

Rumänien är också hem till flera UNESCO-världsarvsplatser, inklusive de gamla kyrkorna i norra Moldavien och Dacian-fästningarna i Orăștiebergen.

Landet erbjuder en mångfald av landskap, från de snötäckta topparna i Karpaterna till de soliga stränderna vid Svarta havet. Dessa naturskönhetsskatter, tillsammans med nationalparker och naturreservat, lockar många turister varje år.

Sedan kommunismens fall 1989 har Rumänien upplevt omfattande förändringar. Medan utmaningar kvarstår, inklusive korruptionsbekämpning, har landet gjort betydande framsteg inom ekonomi, infrastruktur och kultur. Tjänster, industri och jordbruk utgör landets ekonomiska ryggrad.

Med sina historiska landmärken, naturlig skönhet och rika kulturella traditioner, erbjuder Rumänien en unik och lockande upplevelse för besökare som söker en smak av traditionellt Europa.

Läs gärna även vår guide för specifika resmål i Rumänien: