Lissabon

Hitta billiga flygbiljetter till Lissabon

För att ta sig till Lissabon kan du flyga direkt till Lissabon Portela flygplats (LIS).

Flygtider till Lissabon

Flygtid Stockholm – Lissabon (ca 4 tim 20 min)

Hotell i Lissabon

De bästa och prisvärda hotell i Lissabon är följande:

  • Bairro Alto Hotel
  • Martinhal Lisbon Chiado
  • Pousada de Lisboa

Se alla hotell i Lissabon

Restauranger i Lissabon

  • Cervejaria Ramiro – Känd för sina läckra skaldjur och livliga atmosfär.
  • Belcanto – En tvåstjärnig Michelin restaurang som erbjuder portugisiska delikatesser.
  • Time Out Market – En matmarknad där du kan prova olika lokala specialiteter.

Se alla restauranger i Lissabon

Mer om Lissabon

Lissabon, Portugals huvudstad, ligger längs kusten och är känd för sin rika historia, sina kullar, sin unika arkitektur och sin fantastiska utsikt över floden Tejo. De historiska stadsdelarna, som Alfama och Bairro Alto, erbjuder smala gator och charmiga gränder att utforska.

Stadens hjärta är den stora torget Praça do Comércio, som öppnar upp mot floden Tejo. Här kan besökare njuta av promenader längs flodbankerna, besöka olika museer eller bara koppla av på en av de många uteserveringarna.

En av de största dragningskrafterna i Lissabon är dess spårvagnar. Spårvagn nr 28, särskilt, tar besökare genom stadens mest kända stadsdelar och är ett utmärkt sätt att få en överblick av staden.

Dessutom har Lissabon en levande kultur av Fado-musik, och det finns många ställen där du kan njuta av denna traditionella portugisiska musikform.

Platser att se i Lissabon

Några av de bästa platserna att besöka när du reser till Lissabon är följande:

  • Belém-tornet – Ett UNESCO:s världsarv och en symbol för staden.
  • Jerónimos kloster – Ett mästerverk av manuellinisk arkitektur.
  • LX Factory – En kreativ hubb med konst, mat och design.
  • Castelo de São Jorge – Ett medeltida slott med panoramautsikt över staden.

Mat och dryck i Lissabon

Det portugisiska köket är känt för sina fisk- och skaldjursrätter, särskilt bacalhau (torkad och saltad torsk). Andra populära rätter inkluderar pastéis de nata (ett sött bakverk) och caldo verde (en grön soppa med korv och potatis). Vinälskare bör inte missa ett besök till en vinbar för att prova lokala viner, särskilt den berömda portvinet.

Shopping i Lissabon

Staden har en blandning av moderna köpcentra och traditionella butiker. Avenida da Liberdade är känt för sina lyxiga butiker, medan marknaden i Feira da Ladra är perfekt för de som söker unika fynd.

Ta dig runt i Lissabon

Lissabon har ett omfattande kollektivtrafiksystem som inkluderar bussar, spårvagnar och metro. För att utforska stadens kullar rekommenderas stadens historiska spårvagnar.

Hyra bil i Lissabon

För de som föredrar att utforska staden och dess omgivningar i egen takt, finns det flera biluthyrningsfirmor i både flygplatsen och centrum.

Nattliv i Lissabon

Bairro Alto och Cais do Sodré är de två mest populära stadsdelarna för nattliv i Lissabon, fyllda med barer, klubbar och livemusikscener.

Visum för Lissabon

Medborgare i Europeiska Unionen, Schweiz, Norge, Island och Liechtenstein behöver inget visum för att resa in i Portugal.

Hur man tar sig till Lissabon

De flesta besökare anländer till Lissabon via flyget, men det finns också tåg- och bussförbindelser från andra europeiska städer. Med bil kan man enkelt köra in i staden via dess välanslutna motorvägsnät.

Vanliga frågor om Lissabon

Vad är valutan i Lissabon?

Valutan i Lissabon är euro (EUR).

Vilka språk talas i Lissabon?

Det officiella språket i Lissabon är portugisiska. Många talar även engelska, särskilt inom turistsektorn och bland yngre generationer.

Hur är klimatet i Lissabon?

Lissabon har ett medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda, regniga vintrar. Den bästa tiden att besöka är från våren till tidig höst när vädret är behagligt.

Hur tar jag mig till Lissabon?

Lissabon har en internationell flygplats, Lissabon Portela flygplats, som betjänar direktflyg från många delar av världen. Staden har också tåg- och bussförbindelser till andra delar av Portugal och Europa.

Vad gäller för visum för Lissabon?

Medborgare i Europeiska Unionen, Schweiz, Norge, Island och Liechtenstein behöver ingen visering för att resa in i Portugal. Resenärer från andra länder bör kontrollera viseringskraven innan de reser.

Hur är nivån på hälso- och sjukvården i Lissabon?

Lissabon har en god standard på hälso- och sjukvården, med moderna sjukhus och kliniker. Besökare bör dock alltid ha en reseförsäkring.

Kan jag dricka vatten från kranen?

Ja, kranvattnet i Lissabon är säkert att dricka.

Vilka är de mest populära turistattraktionerna i Lissabon?

Några av de mest populära attraktionerna i Lissabon inkluderar Belemtornet, Jerónimos kloster, São Jorge-slottet, LX Factory och stadsdelen Alfama.

Vilken är den bästa tiden på året att besöka Lissabon?

Den bästa tiden att besöka Lissabon är under våren och tidig höst när temperaturen är behaglig och folkmassorna är mindre.

Lissabon är Portugals hjärta av nostalgi och innovation där historiska kvarter möter trendiga stadsdelar vid flodens strand. Oavsett om du dras till nationens rika sjöfartshistoria, hisnande arkitektur, slingrande kullerstensgator eller den ljuva smaken av pastéis de nata, svarar Lissabon på varje intryck med en unik karaktär. Denna stad, med sina vackra utsikter från São Jorge-slottet och det livliga torget Praça do Comércio, kombinerar ett arv av upptäcktsresande med pulserande samtida kultur.

Mellan de branta gränderna upptäcker du traditionella portugisiska fadohus och moderna konstutställningar, och bakom varje solblekt fasad finns en berättelse som tigger om att berättas. Denna guide ger dig all information du behöver om Lissabon, inklusive de mest betagande utsiktsplatserna, de svalkaste trädgårdarna, och var du kan njuta av Portugals kulinariska juveler.

Det är dags att förlora dig i Lissabons oändliga charmerande gåtor!

Fakta om Lissabon

Valuta

I Lissabon använder man Euro (EUR) som valuta.

Språk

Det officiella språket i Lissabon är portugisiska. Även om många invånare talar engelska, särskilt inom turistsektorn, kan det vara bra att kunna några grundläggande fraser på portugisiska.

Priser

Den lokala ölen heter Super Bock eller Sagres och kan kosta runt 20 kronor i en vanlig bar. Portugal är också känt för sitt vin, särskilt portvin och vinho verde. En huvudrätt på en genomsnittlig restaurang kan kosta runt 10 euro, vilket motsvarar cirka 100 svenska kronor.

Dricksvatten

Kranvatten i Lissabon är säkert att dricka, men många väljer att dricka flaskvatten för smakens skull.

Hälso- och sjukvård

Hälso- och sjukvård i Portugal håller en hög standard, särskilt i storstadsområdena som Lissabon. Det finns moderna sjukhus och välutbildad sjukvårdspersonal. Det rekommenderas dock att ha en reseförsäkring.

El

Spänningen i Lissabon är 230 volt, 50 Hz. För de flesta europeiska länder, inklusive Sverige, behövs ingen adapter.

Tillgång till Internet

Det finns tillgång till internet på de flesta hotell, kaféer och restauranger i Lissabon.

Klimat

Lissabon har ett medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda, regniga vintrar. Den bästa tiden att besöka är från vår till tidig höst.

Väderprognos

Lissabon

Tidsskillnad

Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Lissabon, Portugal.

Nödnummer

I Portugal är nödnumret 112, vilket gäller för alla nödsituationer. Det är viktigt att följa trafikreglerna när du kör i Lissabon eftersom trafiken kan vara intensiv.

Dricks

Det är inte vanligt med dricks i Tyskland, men det uppskattas om du ger dricks. Du kan till exempel lämna en liten dricks till din hotellstäderska eller servitris på restaurangen.

Ambassad

Den portugisiska ambassaden i Sverige ligger i Stockholm. Telefonnumret är +46 8-545 670 60. I Lissabon finns den svenska ambassaden på Rua Miguel Lupi 12.

Landskod

För att ringa till Portugal använder du landskoden +351. För att ringa till Sverige från Portugal lägger du till +46 och sedan det svenska numret utan den inledande nollan.