Gdansk

Hitta billiga flygbiljetter till Gdansk

För att resa till Gdansk, Polen kan du enkelt boka flygbiljetter till stadens internationella flygplats, Lech Wałęsa flygplats (GDN). Flygplatsen har goda förbindelser med flertalet europeiska städer.

Flygtider till Gdansk

Flygtid Stockholm – Gdansk: ca 1 tim 20 min

Hotell i Gdansk

De bästa och prisvärda hotell i Gdansk är följande:

  • Puro Gdansk Stare Miasto
  • Radisson Hotel & Suites
  • Ibis Gdansk Stare Miasto

Se alla hotell i Gdansk

Restauranger i Gdansk

  • Targ Rybny – Erbjuder fantastiska fisk- och skaldjursrätter i en avslappnad miljö.
  • Goldwasser Restaurant – Känd för sina traditionella polska och internationella rätter med vacker utsikt över floden.
  • Pierogarnia Stary Mlyn – För de bästa pierogi (polska dumplings) i staden.

Se alla restauranger i Gdansk

Mer om Gdansk

Gdansk, belägen vid Östersjökusten, är en av Polens mest historiskt rika städer med en storslagen arkitektur och en stark maritim kultur. Gamla Stan är fylld med imponerande byggnader, smala kullerstensgator och pittoreska kaféer.

Missa inte att besöka Europas största tegelkyrka, St. Mary’s Church, samt den vackra fontänen av Neptunus som är en av stadens mest ikoniska landmärken. Gdansk är även känt för sitt livliga konst- och kulturliv med flera museer, gallerier och teatrar att utforska.

Gdansk har en lång historia och var scenen för flera betydelsefulla händelser, inklusive starten på Andra världskriget och bildandet av fackföreningen Solidaritet som spelade en viktig roll i kampen mot kommunistregimen i Polen.

Platser att se i Gdansk

Några av de bästa platserna att besöka när du reser till Gdansk är följande:

  • Westerplatte – Minnesmärke och museum över Andra världskrigets början.
  • Oliwa-katedralen – Känd för sitt imponerande orgel och storslagna arkitektur.
  • Solidaritetens centrum – Dedikerat till den polska fackföreningens och arbetarrörelsens historia.
  • Artusgården – En historisk mötesplats och nuvarande museum med vacker arkitektur och konst.

Mat och dryck i Gdansk

Det polska köket präglas av rätter som pierogi, bigos (kålgryta) och zurek (sur rågsoppa). Gdansk erbjuder även ett brett utbud av internationella rätter, och i staden hittar du flera mysiga caféer, traditionella polska restauranger och eleganta gourmetrestauranger.

Shopping i Gdansk

Gdansk har ett varierat utbud av shoppingmöjligheter. Från stora shoppingcenter som Galeria Baltycka till mindre butiker och hantverksstånd i Gamla Stan där du kan köpa unika souvenirer, amber smycken och traditionellt polskt hantverk.

Ta dig runt i Gdansk

Staden har ett välutvecklat kollektivtrafiksystem med bussar, spårvagnar och tåg som gör det enkelt att ta sig runt. Det är också möjligt att hyra cyklar för att utforska staden på två hjul.

Hyra bil i Gdansk

Om du önskar utforska omgivningarna i din egen takt, finns det flera biluthyrningsföretag tillgängliga vid flygplatsen och inne i staden.

Nattliv i Gdansk

Gdansk erbjuder ett livligt nattliv med något för alla smaker. Från eleganta cocktailbarer och traditionella pubar till nattklubbar som spelar den senaste musiken.

Visum för Gdansk

EU-medborgare behöver inget visum för att resa in i Polen. Kontrollera visumkrav om du reser från ett icke-EU-land.

Hur man tar sig till Gdansk

Flyg, bil eller tåg är de smidigaste sätten att nå Gdansk. Med sitt geografiska läge och utmärkta förbindelser är staden lättillgänglig från de flesta delar av Europa.

Vanliga frågor om Gdansk

Vad är valutan i Gdansk?

Valutan i Gdansk är polska zloty (PLN). Euro (EUR) accepteras på vissa ställen, men det är oftast förmånligare att betala med zloty.

Vilka språk talas i Gdansk?

Det officiella språket i Gdansk är polska. Många talar även engelska, särskilt i turistområden och bland yngre personer.

Hur är klimatet i Gdansk?

Gdansk har ett havsklimat med relativt kalla vintrar och varma, men inte heta, somrar. Den bästa tiden att besöka staden är från maj till september då vädret oftast är varmt och torrt.

Hur tar jag mig till Gdansk?

Du kan enkelt nå Gdansk via flyg, tåg eller bil. Gdansk Lech Wałęsa flygplats har goda förbindelser med många europeiska städer.

Vad gäller för visum för Gdansk?

Medborgare i Europeiska Unionen, Schweiz, Norge, Island och Liechtenstein behöver ingen visering för att resa in i Polen. Om du är medborgare i ett annat land bör du kontrollera med den polska ambassaden eller konsulatet i ditt land för att se om du behöver visum.

Hur är nivån på hälso- och sjukvården i Gdansk?

Hälso- och sjukvården i Gdansk håller hög standard med välutbildad personal och moderna faciliteter. Dock kan det vara bra att ha en reseförsäkring som täcker eventuella medicinska kostnader.

Kan jag dricka vatten från kranen?

Ja, kranvattnet i Gdansk är säkert att dricka.

Vilka är de mest populära turistattraktionerna i Gdansk?

Gdansk är känt för sin vackra gamla stad, Mariakyrkan, Artusgården, Neptunusfontänen, samt museer som Solidaritetens Centrum och Westerplatte, där andra världskriget startade.

Vilken är den bästa tiden på året att besöka Gdansk?

Den bästa tiden att besöka Krakow är från maj till september, då vädret är behagligt och staden är full av liv.

Gdansk är Polens port till Östersjön, en stad där historia och modernitet sammanstrålar på ett enastående sätt. Med sina storslagna kyrkor, livfulla torg och kreativa konstscener, är Gdansk en smältdegel av kulturella influenser och arkitektoniska stilar. Oavsett om du söker insikt i Polens omväxlande historia, önskar utforska fantastiska byggnader, grönskande parker eller njuta av genuin polsk gästfrihet, uppfyller Gdansk dina förväntningar.

I stadens hjärta tronar det majestätiska rådhuset, och längs dess kullerstensgator breder historiska köpmanshus och charmiga caféer ut sig, vilket skapar en atmosfär som är både avspänd och inspirerande. Från det berömda Krantorget till den pulserande Długi Targ, Gdansk visar upp en imponerande palett av gamla och nya inslag.

Gdansk bjuder in dig att vandra längs dess historiska stråk där varje gata, hörn och torg berättar sin egen unika historia. Här blandas traditionella polska restauranger med moderna konstgallerier, vilket ger besökare en smak av det traditionella och det samtida Polen. Denna guide är designad för att ge dig all information du behöver för att uppleva Gdansk till fullo, inklusive dess mest ikoniska landmärken, avkopplande grönområden och ställen där du kan smaka på äkta polska delikatesser.

Det är dags att fördjupa sig i allt det fantastiska som Gdansk har att erbjuda!

Fakta om Gdansk

Valuta

I Gdansk används den polska zlotyn (PLN) som valuta. Euro (EUR) accepteras på vissa ställen, men det är oftast förmånligare att växla till och använda zloty.

Språk

Det officiella språket i Gdansk är polska. Engelska talas allmänt, särskilt bland yngre personer och i turistområden, och du bör inte ha några större kommunikationsproblem under din vistelse.

Priser

En lokal öl, som Tyskie eller Zywiec, kostar runt 8-12 PLN på en genomsnittlig bar eller restaurang. För en huvudrätt kan du räkna med att betala mellan 25 och 60 PLN, beroende på typ av restaurang och rätt.

Dricksvatten

Kranvattnet i Gdansk är säkert att dricka, och flera kaféer och restauranger erbjuder gratis kranvatten till sina gäster.

Hälso- och sjukvård

Gdansk har en god standard på hälso- och sjukvård med moderna faciliteter och välutbildad personal. Det är dock alltid rekommenderat att ha en reseförsäkring som täcker eventuella medicinska kostnader.

El

Elspänningen i Gdansk är 230 volt, 50 Hz, och de använder europeiska typ C och typ E eluttag. Svenska resenärer behöver inte någon adapter.

Tillgång till Internet

Det finns tillgång till internet på de flesta hotell, kaféer och restauranger i Gdansk.

Klimat

Gdansk har ett havsklimat med relativt milda vintrar och svala till varma somrar. Staden är mest attraktiv under sommarmånaderna, särskilt från maj till september.

Väderprognos

Gdansk

Tidsskillnad

Det finns ingen tidsskillnad mellan Sverige och Gdansk, Polen.

Nödnummer

I händelse av nödsituation är det generella nödnumret i Polen, precis som i Sverige, 112.

Dricks

Det är inte vanligt med dricks i Gdansk , men det uppskattas om du ger dricks. Du kan till exempel lämna en liten dricks till din hotellstäderska eller servitris på restaurangen.

Ambassad

Den polska ambassaden i Sverige ligger i Stockholm. I Polen finns den svenska ambassaden på Bagatela 3 i Warszawa.

Landskod

För att ringa till Polen använder du landskoden +48. För att ringa till Sverige från Polen, lägger du till +46 och sedan det svenska numret utan den inledande nollan.