Polen

Hitta billiga flygbiljetter till Polen

Polen, beläget i Centraleuropa, är en nation som bär på en djup historia och en rik kultur, som sträcker sig från de tidiga slaviska bosättningarna till sin moderna roll som en viktig aktör i Europeiska unionen. Landet gränsar till Tyskland i väst, Tjeckien och Slovakien i söder, Ukraina och Belarus i öst, Litauen i nordöst och Östersjön i norr.

Warszawa, den pulserande huvudstaden, står som en symbol för landets återhämtning och modernisering.

Polen är en parlamentarisk republik. Presidenten fungerar som statschef, medan den verkställande makten huvudsakligen ligger hos premiärministern och ministerrådet. Landets demokratiska traditioner, stärkta av dess historia av kamp för frihet och suveränitet, särskilt under 1900-talets svåra perioder, är en källa till stolthet för polackerna.

Historiskt sett har Polen genomgått många prövningar, från delningar mellan stormakter till ockupation under andra världskriget och de efterföljande åren under kommunistiskt styre. Trots detta har den polska andan, kulturen och identiteten överlevt och blomstrat. Landets övergång till demokrati 1989 spelade en central roll i den bredare östeuropeiska omvandlingen från kommunismen.

Polens ekonomi har vuxit stadigt sedan övergången till marknadsekonomi, med betydande utveckling inom sektorer som tillverkning, teknik och tjänster. Landet är även en av världens största producenter av kol.

Polens kulinariska landskap är lika rikt som dess historia. Kända rätter som pierogi, bigos och żurek är centrala inslag i den polska matkulturen. Vodka, i synnerhet märken som Żubrówka, är också en populär exportvara och njutning för många.

Kulturellt har Polen gett världen talanger som kompositören Frédéric Chopin, författaren Wisława Szymborska och filmskaparen Krzysztof Kieślowski. Landets tradition av litteratur, musik och konst fortsätter att blomstra, och dess historiska platser, som de gamla stadsdelarna i Warszawa och Kraków samt Auschwitz-Birkenau-minnesmärket, erbjuder djupgående insikter om Europas gemensamma arv.

Med sin unika blandning av tradition och modernitet, naturskönhet från Tatra-bergen till Östersjöns kuster, och den välkomnande naturen hos dess folk, erbjuder Polen en oförglömlig upplevelse för alla som besöker.

Läs gärna även vår guide för specifika resmål i Polen: