Bergen

Hitta billiga flygbiljetter till Bergen

För att ta sig till Bergen kan du flyga direkt till Bergen Flesland flygplats (BGO) från många stora städer i Europa.

Flygtider till Bergen

Flygtid Stockholm – Bergen (ca 1 tim 25 min)

Hotell i Bergen

De bästa och prisvärda hotell i Bergen är följande:

 • Bergen Børs Hotel
 • Clarion Hotel Admiral
 • Zander K Hotel

Se alla hotell i Bergen

Restauranger i Bergen

 • Bryggeloftet & Stuene – Njut av traditionella norska rätter med utsikt över hamnen.
 • Bare Vestland – Här serveras modern skandinavisk mat med lokala ingredienser.
 • Lysverket – För en modern tolkning av norska smaker och skaldjur.

Se alla restauranger i Bergen

Mer om Bergen

Bergen, ofta kallad ”Porten till fjordarna”, är Norges näst största stad och en av landets mest populära turistdestinationer. Staden är känd för sina färgglada trähus, vackra hamn och närhet till de spektakulära fjordarna i Norge.

Bryggen, det gamla hamnområdet i Bergen, är på UNESCOs världsarvslista och erbjuder en tidsresa tillbaka till Hansatiden med sina historiska byggnader och smala gränder. Staden erbjuder även ett livligt kulturliv med många festivaler, museer och konstgallerier.

Från Fløyen, en av stadens sju berg, får du en fantastisk utsikt över staden och de omgivande fjordarna. Du kan nå toppen med Fløibanen, en kuggstångsbana som tar dig till toppen på bara några minuter.

För de äventyrliga finns det många möjligheter att utforska de närliggande fjordarna, antingen med bil, båt eller till och med kajak. Och efter en lång dag av upptäckt, finns det inget bättre än att slå sig ner i en av stadens många restauranger för att njuta av färsk skaldjur och lokala specialiteter.

Platser att se i Bergen

Några av de bästa platserna att besöka när du reser till Bergen är följande:

 • Bryggen: Historiska trähus från Hansatiden.
 • Fløibanen: Kuggstångsbana som tar dig upp till Fløyen.
 • Bergens Sjöfartsmuseum: Utforska stadens marina historia.
 • Fisketorget: Ett livligt marknadsområde där du kan köpa färsk fisk och skaldjur.
 • Troldhaugen: Kompositören Edvard Griegs hem, nu ett museum.

Mat och dryck i Bergen

Norsk mat är känd för sina skaldjur, viltkött och färska ingredienser. I Bergen kan du njuta av traditionella rätter som rakfisk, klippfisk och får i kål. När du är i Bergen, missa inte att prova på några av stadens färska skaldjur, särskilt laxen och kungskrabban.

Shopping i Bergen

Bergen erbjuder allt från stora varuhus till små, unika butiker. Bryggen, med sina historiska träbyggnader, är hem till många hantverksbutiker som säljer traditionellt norskt hantverk.

Ta dig runt i Bergen

Staden har ett utmärkt nätverk av bussar och spårvagnar, vilket gör det enkelt att utforska på egen hand. Cykeluthyrning är också populärt, särskilt under sommarmånaderna.

Hyra bil i Bergen

Om du vill utforska Bergen på egen hand kan du överväga att hyra bil. Biluthyrningsställen finns både i centrum och på flygplatsen.

Nattliv i Bergen

För besökare från EU/EES-området, Schweiz, Norge och många andra länder krävs inget visum för kortare vistelser. Dock är det alltid bäst att kolla upp aktuella visumbestämmelser innan resan.

Visum för Bergen

För medborgare inom EU krävs inget visum för att besöka Tyskland. Medborgare från andra länder bör kolla med tyska ambassaden eller konsulatet i sitt land.

Hur man tar sig till Bergen

De flesta besökare till Bergen anländer med flyg eller tåg.

Vanliga frågor om Bergen

Vad är valutan i Bergen?

Valutan i Bergen är norska kronor (NOK).

Vilka språk talas i Bergen?

Det officiella språket i Bergen är norska. Många talar även engelska, särskilt inom turistnäringen och bland yngre invånare.

Hur är klimatet i Bergen?

Bergen har ett tempererat oceaniskt klimat. Staden är känd för sina frekventa regnfall, men har milda temperaturer både sommar och vinter. Sommaren ligger ofta mellan 12-25°C och vintern mellan -3 till 8°C.

Hur tar jag mig till Bergen?

Bergen har en internationell flygplats, Bergen Lufthavn, Flesland, som har direktflyg till många europeiska städer. Det finns också tågförbindelser till Oslo och andra norska städer, samt färjor som förbinder Bergen med andra städer längs kusten och utomlands.

Vad är de mest populära sevärdheterna i Bergen?

Bergenhus fästning, Fisketorget, Bryggen (ett UNESCO-världsarv), Fløyen och dess bergbana samt Norges Fiskerimuseum är bara några av de många sevärdheterna.

Är Bergen dyrt för turister?

Ja, Norge är generellt känt för att vara ett dyrare land att besöka, och Bergen är inget undantag. Det rekommenderas att budgetera medvetet, men staden erbjuder också många gratis eller prisvärda aktiviteter.

Är det säkert att besöka Bergen?

Ja, Bergen anses vara en av de säkraste städerna i Europa. Som alltid bör besökare dock vara medvetna om sina omgivningar och ta grundläggande säkerhetsåtgärder, särskilt på kvällen.

Vilken tid på året är bäst att besöka Bergen?

Med tanke på klimatet är sommaren (juni-augusti) den mest populära tiden att besöka Bergen, eftersom det är den varmaste och ljusaste tiden på året. Hösten kan också vara vacker, särskilt om du vill uppleva staden utan så många turister.

Finns det några specialiteter i mat och dryck som jag borde prova i Bergen?

Ja, du bör prova några av de lokala fiskrätterna, särskilt klippfisk och rakfisk. Även ”skillingsbolle”, en typ av kanelbulle, är populär. För dryck kan du prova lokalt bryggt öl eller akevitt, en traditionell norsk snaps.

Hur lätt är det att ta sig runt i Bergen?

Bergen har ett utmärkt kollektivtrafiksystem bestående av bussar, spårvagnar och båtar. Centrum är också tillräckligt kompakt för att kunna utforskas till fots. Biluthyrning är tillgänglig, men kanske inte nödvändig om du bara planerar att stanna i staden.

Bergen är Norges natursköna och kulturella pärla där historiska trähus möter storslagna fjordlandskap. Oavsett om du söker djup kulturhistoria, marina äventyr, bergslandskap eller en smak av den norska gästfriheten, uppfyller Bergen alla dina förväntningar. Denna stad, med sina UNESCO-listade Bryggen och pulserande musikscen, representerar en harmonisk balans mellan historiskt arv och nutida dynamik.

Bland de kullerstensbelagda gatorna hittar du traditionella norska kaféer och toppmoderna museer, och längs hamnen kan du bevittna allt från historiska segelskepp till det moderna fiskets båtar. Denna guide ger dig all information du behöver om Bergen, inklusive de bästa platserna att besöka, de mest bedårande utsiktspunkterna, och var du hittar de mest autentiska norska rätterna.

Det är dags att upptäcka allt det underbara Bergen har att erbjuda!

Fakta om Bergen

Valuta

I Bergen använder man Norska kronor (NOK) som valuta.

Språk

Det officiella språket i Bergen är norska. Även om det finns flera personer som även talar engelska, kan man generellt förvänta sig enkel kommunikation med lokalbefolkningen.

Priser

Den lokala ölen kan vara exempelvis Hansa eller Ringnes och kostar runt 70-90 norska kronor på barerna. Norge är känt för sina färska skaldjur och fiskrätter. En huvudrätt kostar ofta mellan 150-300 norska kronor.

Dricksvatten

Kranvattnet i Bergen är bland det renaste i världen och är fullt drickbart direkt ur kranen.

Hälso- och sjukvård

Norge har en hög standard på sjukvård och det finns flera sjukhus och kliniker i Bergen med bra utrustning och kvalificerad personal.

El

Spänningen i Bergen är 230 volt, 50 Hz. Elektriska apparater från Sverige fungerar utan adapter.

Tillgång till Internet

Det finns tillgång till internet på de flesta hotell, kaféer och restauranger i Bergen.

Klimat

Bergen har ett maritimt klimat med milda, regniga somrar och kalla vintrar. Den bästa tiden att besöka är från maj till september. Staden är känd för sin regniga natur med över 200 regndagar per år.

Väderprognos

Bergen

Tidsskillnad

Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Bergen, Norge.

Nödnummer

Nödnumret i Norge är 112. Polisens nummer är 112 och brandkårens nummer 110.

Dricks

Det är inte vanligt med dricks i Norge, men det uppskattas om du ger dricks. Du kan till exempel lämna en liten dricks till din hotellstäderska eller servitris på restaurangen.

Ambassad

Den norska ambassaden i Sverige ligger i Stockholm. I Norge finns den svenska ambassaden i Oslo.

Landskod

För att ringa till Norge använder du landskoden +47. För att ringa till Sverige från Norge, lägger du till +46 och sedan det svenska numret utan den inledande nollan.