Montenegro

Hitta billiga flygbiljetter till Montenegro

Montenegro, ofta kallat ”Svarta bergets land”, är en pärla på Adriatiska havets kust. Det ligger i sydöstra Europa på Balkanhalvön, gränsande till Kroatien och Bosnien och Hercegovina i väst, Serbien i nordöst, Kosovo i öst, Albanien i söder och har en vackert utsträckt kustlinje längs Adriatiska havet i sydväst.

Podgorica är landets huvudstad och största stad, men det är kuststaden Kotor och den berömda Budva Rivieran som ofta stjäl rampljuset med sina historiska stenbyggnader, livliga nattliv och fantastiska stränder. Bay of Kotor, en förtrollande fjordliknande bukt, och den gamla staden Kotor, är båda UNESCO-världsarv.

Montenegro är en parlamentarisk republik med ett presidentiellt system. Landet är känt för sina mångkulturella influenser, som sträcker sig från slavisk till medelhavsinspirerade traditioner.

Det montenegrinska köket speglar landets rika kulturella mosaik. Med en kombination av medelhavsfriskhet och balkanska smaker, är rätter som cevapi (kryddiga köttbullar), Njeguški pršut (skinka) och färsk fisk från Adriatiska havet några av de kulinariska höjdpunkterna.

Montenegro, trots sin lilla storlek, har en varierad ekonomi. Turism är en av de viktigaste sektorerna, särskilt längs kusten och i nationella parker som Durmitor och Biogradska Gora. Turismen drivs av landets naturliga skönhet, gamla städer, klara sjöar och den spektakulära Tara Canyon, Europas djupaste ravin.

Kulturellt är Montenegro rikt med en lång tradition av folkmusik, dans och konst. Hantverk som keramik, träsnideri och textilproduktion fortsätter att spela en roll i vardagen.

De montenegrinska landskapen är verkligt spektakulära, med sina majestätiska berg, skogar, sjöar och den vackra kustlinjen. Landet erbjuder en perfekt blandning av naturligt paradis och historisk skatt, från de soldränkta stränderna vid Adriatiska havet till de snöklädda topparna i Durmitor.

Montenegro, med sin charm och varma gästvänlighet, erbjuder en perfekt kombination av natur, historia och kultur, vilket gör det till en idealisk destination för alla typer av resenärer.

Läs gärna även vår guide för specifika resmål i Montenegro: