Malta

Hitta billiga flygbiljetter till Malta

Malta är en ögrupp belägen i hjärtat av Medelhavet, söder om den italienska ön Sicilien. Med sin strategiska position har Malta historiskt sett varit en viktig handelsknutpunkt och ett korsväg mellan kontinenterna, vilket har lämnat ett bestående avtryck av många civilisationer genom tiderna.

Valletta, landets huvudstad, är en UNESCO-världsarvsstad känd för sin välbevarade barockarkitektur, slingrande kullerstensgator och imponerande fästningar. Staden, tillsammans med de omgivande städerna och byarna, vittnar om Maltas rika historia, från fenicier och romare till johanniterriddare och britter.

Som en parlamentarisk republik, spelar Malta även en viktig roll i europeisk politik som medlem av Europeiska unionen. Maltas officiella språk är maltesiska och engelska, med maltesiskan som det enda semitiska språket skrivet i latinska bokstäver.

Maltas kök är en smakfull blandning av medelhavsinfluenser med inslag av både sicilianska och nordafrikanska rätter. Några populära maträtter inkluderar pastizzi (smördegspajer med ricotta eller ärtfyllning), rabbit stew (kaningryta) och ħobż biż-żejt (bröd med tomat, olivolja och lokala ingredienser).

Turism är en av Maltas huvudsakliga ekonomiska drivkrafter, med besökare som dras till öns soliga klimat, kristallklara vatten, historiska platser och pulserande nattliv. Bland ögruppens mest berömda attraktioner finns de forntida Ġgantija-tempelruinerna på grannön Gozo och den blå lagunen mellan Malta och Comino.

Kulturellt erbjuder Malta en fascinerande blandning av traditioner. Här firas religiösa festas med stor entusiasm, och varje by och stad hyllar sin skyddshelgon med processionsfester, fyrverkerier och musik.

Malta har också en rik musiktradition. Från traditionella għana-sångare till moderna pop- och rockband, erbjuder den maltesiska musikscenen något för alla smaker.

För den som söker ett mångsidigt resmål med historia, kultur och skönhet i överflöd, är Malta verkligen en oslipad juvel i Medelhavet. Med sina vänliga invånare, fascinerande kulturarv och fantastiska landskap, är det lilla Malta ett land med stor karaktär.

Läs gärna även vår guide för specifika resmål på Malta: