Lettland

Hitta billiga flygbiljetter till Lettland

Lettland, beläget i norra Europa, är en av de tre baltiska staterna. Landet gränsar till Estland i norr, Ryssland i öster, Belarus i sydost, Litauen i söder och Östersjön i väst. Riga, huvudstaden och den största staden, är känt för sin välbevarade arkitektur, särskilt art nouveau-byggnaderna, vilket har gett staden en plats på UNESCOs världsarvslista.

Som en parlamentarisk republik är Lettlands högsta statliga befattning presidenten, men den verkställande makten ligger huvudsakligen hos premiärministern och ministerrådet. Landet blev medlem av Europeiska unionen och NATO 2004, vilket förankrade dess position i den västerländska gemenskapen.

Lettlands kultur och traditioner är djupt rotade i dess historia och natur. Den rika folkloretraditionen kan ses i landets musik, dans och konst. Sången har en särskild plats i lettiska hjärtan, vilket bevisas av den storslagna sångfestivalen som hålls vart femte år och lockar tiotusentals sångare.

Det lettiska köket präglas av säsongens råvaror och hjärtliga rätter. Rågbröd, grädde, fisk och bär är stapelvaror. Skålen ”grey peas with bacon” (gråa ärtor med bacon) är en traditionell favorit.

Lettland erbjuder en blandning av naturlig skönhet, från dess långa sandstränder till de tätbefolkade skogarna inåt landet. Landets floder och sjöar lockar fiskare, medan de dolda myrar och skogar är en fristad för vandrare och naturälskare.

Efter att ha återvunnit sin självständighet från Sovjetunionen 1990 har Lettland genomgått betydande förändringar. Dess ekonomi har vuxit och moderniserats, med en betoning på tjänster, särskilt IT och turism, samt industri.

Lettland är en nation som stolt blickar framåt samtidigt som den värdesätter och bevarar sin rika historia och kulturarv. Med sin naturliga skönhet, välkomnande befolkning och kulturella rikedom, är Lettland en oförglömlig destination för resenärer.

Läs gärna även vår guide för specifika resmål i Lettland: