Kuba

Kuba är ett vackert land med en rik historia och kultur. Det är känt för sina stränder, sin musik och sin salsadans. Kuba är också ett utmärkt ställe att hitta billiga flyg och hotell på. Här är en reseguide som hjälper dig att planera din resa till Kuba.

Hitta billiga flygbiljetter till Kuba

Det finns inga direktflyg från Stockholm till Havanna.

Populära rutter med mellanlandning på denna sträcka Stockholm Arlanda flygplats – Havanna José Martí flygplats inkluderar mellanlandning i exempelvis Miami, USA eller Cancun, Mexiko.

Flygtider

Miami till Havanna – 1 timme och 20 minuter

Cancun till Havanna – 1 timme och 25 minuter

Hotell på Kuba

De bästa och prisvärda hotell på Kuba är följande:

 • Gran Hotel Manzana Kempinski La Habana
 • Hotel Grand Aston la Habana
 • Casa Flamboyan – Boutique Guest House

Se alla hotell på Kuba

Restauranger på Kuba

 • El Aljibe
 • Habana 61
 • La Guarida

Mer om Kuba

Kuba är ett land som ligger i Karibiska havet. Huvudstaden Havanna har en befolkning på över 2 miljoner människor. Det officiella språket på Kuba är spanska, men engelska talas också av många. Valutan på Kuba är den kubanska peson (CUP). Klimatet på Kuba är tropiskt, med medeltemperaturer som varierar från 21 grader Celsius på vintern till 27 grader Celsius på sommaren. Nederbörden varierar under året, med en regnperiod som vanligtvis infaller mellan maj och oktober.

Platser att se på Kuba

Det finns många vackra platser att se på Kuba, till exempel Havanna, Viñales, Trinidad och Cienfuegos.

 • Havanna är huvudstaden och här finns många sevärdheter, till exempel Plaza de la Revolución, Gran Teatro de La Habana och Museo Nacional de Bellas Artes.
 • Viñales är en liten stad som ligger i Kubas västra del och är känd för sina tobaksplantager och grottor.
 • Trinidad är en kolonialstad som ligger i centrala Kuba och som har förklarats som världsarv av Unesco.
 • Cienfuegos är en stad som ligger på Kubas södra kust och är känd för sin franska arkitektur.

Mat och dryck på Kuba

Kuba är känt för sin rom och sina cigarrer. Kubas nationalrätt är ropa vieja, som är en gryta gjord på nötkött, tomater, lök och vitlök. Andra populära rätter är arroz con pollo (kyckling och ris), svarta bönor och mjölbananer.

Shopping på Kuba

Det finns många marknader och butiker på Kuba där du kan köpa souvenirer och presenter. Populära varor är bland annat kubanska cigarrer, rom, kaffe och socker.

Underhållning på Kuba

Kuba har en livlig musikscen och det finns många nattklubbar och barer där du kan njuta av livemusik. Salsa är den mest populära typen av musik på Kuba. Andra populära genrer är reggaeton, son, Cubaton och timba. Det finns också många festivaler som hålls under året, till exempel Havannas internationella jazzfestival och Cubadisco Music Festival.

standing woman holding basket of flowers

Ta dig runt på Kuba

Det finns många sätt att ta sig runt på Kuba, till exempel med buss, bil, taxi eller cykel. Bussar är det mest populära transportmedlet och det finns många olika företag som trafikerar linjer runt om i landet.

Taxibilar är också allmänt tillgängliga och är ett bra alternativ för korta resor. Cykeltaxibilar, så kallade bicitaxis, är också ett populärt transportmedel på Kuba.

Hyra bil på Kuba

Det finns många biluthyrningsföretag på Kuba, till exempel Cubacar och Hertz. Kostnaden för att hyra en bil beror på vilken typ av bil du vill hyra, hur länge du vill hyra den och var du hyr den.

Visum för Kuba

Medborgare i de flesta länder behöver visum för att resa in på Kuba. Visumkraven varierar beroende på vilket land du reser från. För mer information kan du kontakta närmaste kubanska ambassad eller konsulat.

Hur man tar sig till Kuba

Det finns många sätt att ta sig till Kuba. Du kan flyga till Havannas internationella flygplats José Martí (HAV), ta ett kryssningsfartyg till någon av Kubas hamnar eller ta en färja från Florida. Om du reser från USA måste du skaffa ett visum innan du kan resa in på Kuba.

Vad du ska packa för Kuba

När du packar för Kuba det är viktigt att du packar saker som är lämpliga för klimatet och den typ av aktiviteter som du ska göra. Om du till exempel besöker Kuba på sommaren bör du packa lätta, löst sittande kläder av naturmaterial, t.ex. bomull. Om du planerar att göra någon vandring eller utomhusaktiviteter bör du också packa en hatt, solskyddsmedel och insektsmedel.

Kuba restips

Här är några restips som hjälper dig att få ut så mycket som möjligt av din resa till Kuba:

 • Lär dig några grundläggande kunskaper i spanska innan du åker. Detta kommer att hjälpa dig att kommunicera med lokalbefolkningen och att lättare ta dig runt.
 • Ta med dig kontanter, eftersom det inte är alla ställen som accepterar kreditkort.
 • På grund av den stora varuförsörjningsbristen bör du inte räkna med att kunna köpa någonting på plats (förutom cigarrer, rom och konst).
 • Uttagsautomater finns i stor utsträckning på Kuba, men det kan hända att du måste köa länge för att få använda en.
 • Var beredd på strömavbrott och vattenbrist. Dessa är vanliga på Kuba.
 • Ta med dig insektsmedel eftersom det finns många myggor på Kuba.
 • Undvik att dricka kranvatten, eftersom det inte är säkert att dricka. Håll dig istället till vatten på flaska.
 • När du reser runt på Kuba ska du vara försiktig när du använder kollektivtrafiken, eftersom den kan vara opålitlig.
 • Om du kör bil ska du akta dig för gropar och andra faror på vägarna.
 • Var respektfull mot lokala seder och traditioner. Undvik till exempel att fotografera människor utan deras tillstånd.

Vanliga frågor om Kuba

Vad är valutan på Kuba?

Valutan på Kuba är kubansk peso (CUP). Växelkursen för svenska kronan är 1 kr = 2,3 kubanska pesos.

Vilka språk talas på Kuba?

Det officiella språket på Kuba är spanska, men engelska talas också av många.

Hur är klimatet på Kuba?

Klimatet på Kuba är tropiskt, med medeltemperaturer som varierar från 21 grader Celsius på vintern till 27 grader Celsius på sommaren. nederbörden varierar under året, med regnperioden som vanligtvis infaller mellan maj och oktober

Hur tar jag mig till Kuba?

Det finns många sätt att ta sig till Kuba. Du kan flyga till Havannas internationella flygplats José Martí (HAV), ta ett kryssningsfartyg till någon av Kubas hamnar eller ta en färja från Florida. Om du reser från USA måste du skaffa ett visum innan du kan resa in på Kuba.

Vad gäller för visum för Kuba?

Visumkraven för Kuba varierar beroende på vilket land du reser från. Kontakta närmaste kubanska ambassad eller konsulat för mer information.

Hur är nivån på hälso- och sjukvården i Kuba?

Hälsovården på Kuba är bra, men den är grundläggande med västerländska mått mätt. Det finns sjukhus och kliniker i hela landet, men de saknar ofta förnödenheter och utrustning.

Kan jag dricka vatten från kranen?

Nej, du bör inte dricka vatten från kranen på Kuba eftersom det inte är säkert att göra det. Håll dig till vatten på flaska i stället.

Vilka vaccinationer behöver jag för Kuba?

Det finns inga obligatoriska vaccinationer för Kuba, men det rekommenderas att du är uppdaterad på dina vaccinationer mot hepatit A och B, tyfus och

Vilka är de mest populära turistattraktionerna i Kuba?

Några av de mest populära turistattraktionerna på Kuba är Havannas gamla stad, stränderna i Varadero och tobaksplantagerna i Viñales.

Vilken är den bästa tiden på året att besöka Kuba?

Den bästa tiden att besöka Kuba är från december till maj, då vädret är svalare och torrare. Turistantalet är dock högst under denna tid, så boende och flyg kan vara dyrare. Om du vill undvika folkmassorna är skolmånaderna november och juni en bra tid att besöka.

Kort fakta om Kuba

Valuta

Valutan på Kuba är kubansk peso (CUP). Växelkursen för svenska kronan är 1 kr = 2,3 kubanska pesos.

Språk

Det officiella språket på Kuba är spanska, men många talar också engelska.

Priser

Priserna på Kuba är relativt låga, särskilt när det gäller mat och boende.

Dricksvatten

Kranvattnet på Kuba är inte säkert att dricka, så håll dig till vatten på flaska i stället.

Vaccinationer

Det finns inga obligatoriska vaccinationer för Kuba

Hälso- och sjukvård

Sjukvården på Kuba är bra, men den är grundläggande med västerländsk standard.

Seder och traditioner

Kuba har en stor variation av seder och traditioner. Det är viktigt att respektera dessa när man besöker landet.

Fotografi

När du tar bilder, se till att be om lov från dina objekt först.

El

110 V är vanligast, men 220 V förekommer. Adapter för amerikanskt system behövs för att kunna använda svenska apparater. Notera att på Kuba används 60hz medan standarden i Sverige är 50hz.

Klimat

Klimatet på Kuba är tropiskt, med en genomsnittlig temperatur på 21-27 grader Celsius.

Väderprognos

KUBA

Tidsskillnad

Kuba ligger i den östliga standardtidszonen (GMT-5). Detta innebär att det är 6 timmar bakom Sverige.

Nödnummer

På Kuba är nödnumret 106 till polisen och 105 till brandstationen.

Ambassad

Den svenska ambassaden i Havanna ligger på Calle 34, No. 510 e/ 5 y 7 Ave, Miramar Havanna. Kubas ambassad i Sverige är belägen på Sturevägen 9 i Stocksund i Danderyds kommun.

Landskod

För att ringa till Kuba använder du landskoden +53. För att ringa till Sverige från Albanien, lägger du till +46 och sedan det svenska numret utan den inledande nollan.

people in traditional dress walking on street during daytime
two cars parked outside building

Kuba är ett vackert land med en rik historia och kultur. Det är känt för sina stränder, sin musik och sin salsadans. Kuba är också ett utmärkt ställe att hitta billiga flygresor och hotell på. Den här guiden har gett dig all information du behöver veta om Kuba, inklusive hur du tar dig dit, vad man kan göra och var man kan äta.