Dublin

Hitta billiga flygbiljetter till Dublin

För att ta sig till Dublin rekommenderar vi att du flyger direkt till Dublin Airport (DUB) som är den främsta internationella flygplatsen i Irland.

Flygtider till Dublin

Flygtid Stockholm – Dublin (ca 2 tim 30 min)

Hotell i Dublin

De bästa och prisvärda hotell i Dublin är följande:

  • The Shelbourne
  • The Westbury
  • The Marker Hotel

Se alla hotell i Dublin

Restauranger i Dublin

  • Chapter One – Känd för sin samtida irländska mat och Michelin-stjärna.
  • The Woollen Mills – Traditionell irländsk mat i en avslappnad atmosfär.
  • Leo Burdock – En av Dublins mest kända fish & chips-ställen.

Se alla restauranger i Dublin

Mer om Dublin

Dublin, Irlands huvudstad, är känd för sin litterära historia, levande pubkultur och historiska byggnader. Genom staden rinner floden Liffey, vilken delar staden i två. På den södra sidan hittar du de historiska kvarteren med Trinity College och Grafton Street, medan den norra sidan erbjuder shopping på O’Connell Street och flera klassiska pubar.

Många besökare börjar sin upplevelse på Temple Bar, Dublins kulturella och nattlivskvarter. Det är också värt att besöka Guiness Storehouse, Jameson Distillery, och Kilmainham Gaol för en djupare insikt i Dublins historia.

Dublin erbjuder också gröna utrymmen som St Stephen’s Green och Phoenix Park, den största inhägnade stadsparken i Europa.

Platser att se i Dublin

Några av de bästa platserna att besöka när du reser till Dublin är följande:

  • Dublin Castle: Ett historiskt slott mitt i staden.
  • Book of Kells vid Trinity College: Ett av världens äldsta och mest kända böcker.
  • St. Patrick’s Cathedral: En av Dublins mest ikoniska byggnader.
  • Grafton Street: För shopping och underhållning.

Mat och dryck i Dublin

Den irländska maten är känd för sina smakrika rätter som stew, coddle, och den världsberömda irländska frukosten. Många pubar serverar traditionell irländsk mat, och det är vanligt att avnjuta en pint Guinness tillsammans med maten.

Shopping i Dublin

Förutom Grafton Street, erbjuder områdena runt Henry Street och Moore Street bra shoppingmöjligheter. Här kan du hitta allt från stora varuhus till små boutiquebutiker.

Ta dig runt i Dublin

Dublin är en relativt liten stad och många av sevärdheterna kan nås till fots. Det finns också ett effektivt kollektivtrafiksystem med bussar, spårvagnar (Luas) och tåg (DART).

Hyra bil i Dublin

Även om en bil inte är nödvändig i staden, kan det vara praktiskt om du vill utforska den irländska landsbygden. Det finns flera biluthyrningsföretag på flygplatsen och i centrum.

Nattliv i Dublin

Dublin är känt för sitt pulserande nattliv, särskilt i Temple Bar-området. Det finns många pubar, klubbar och levande musikställen att välja mellan.

Visum för Dublin

Medborgare i Europeiska Unionen, Schweiz, Norge, Island och Liechtenstein behöver inget visum för att resa in i Irland. Andra nationaliteter bör kontrollera med den irländska ambassaden eller konsulatet i sitt land.

Hur man tar sig till Dublin

De flesta besökare anländer till Dublin via flyg, med Dublin Airport som den främsta inkörsporten till Irland. Det finns även färjeförbindelser från Storbritannien och Frankrike.

Vanliga frågor om Dublin

Vilken valuta används i Dublin?

Valutan i Dublin är euro (EUR).

Vilka språk talas i Dublin?

Det officiella språket i Dublin är engelska. Även om iriska (gaeliska) talas i vissa delar av Irland, är det engelska som dominerar i Dublin.

Hur är klimatet i Dublin?

Dublin har ett tempererat havsklimat med milda temperaturer. Somrarna är svala med temperaturer omkring 15-20°C, medan vintrarna är kyliga med temperaturer mellan 4-8°C. Staden upplever regn under större delen av året, men det är sällan extremt kraftigt eller långvarigt.

Behöver jag ett visum för att besöka Dublin?

Det beror på ditt medborgarskap. Medborgare från Europeiska Unionen, Europeiska Ekonomiska Samarbetsområdet (EES) och Schweiz behöver inte visum. Andra nationaliteter bör kontrollera med Irlands ambassad eller konsulat i sitt hemland.

Hur tar jag mig till Dublin?

Dublin har en internationell flygplats, Dublin Airport, som betjänar många internationella och inrikesflygningar. Staden är också väl förbunden med färja från Storbritannien och andra delar av Europa.

Vad rekommenderas att se i Dublin?

Dublin har många sevärdheter, inklusive Dublin Castle, Trinity College (där Book of Kells finns), Guinness Storehouse, Jameson Whiskey Distillery, St. Stephen’s Green, och Temple Bar-distriktet.

Är det dyrt i Dublin?

Dublin är generellt sett en av de dyrare städerna i Europa, särskilt när det gäller boende och restauranger. Men det finns många budgetalternativ och gratis aktiviteter tillgängliga för turister.

Vilka transportmedel finns i Dublin?

Dublin har ett omfattande transportsystem som inkluderar bussar, spårvagnar (Luas), tåg (DART) och cykeluthyrning. Det är också en gångvänlig stad, och många av de största sevärdheterna ligger centralt.

Är Dublin säkert för turister?

Ja, Dublin är generellt sett säkert för turister. Som med alla stora städer bör besökare dock vara medvetna om sina omgivningar och undvika opopulära områden sent på kvällen.

Dublin är den gröna öns hjärta och ett fönster till Irlands rika kultur och historia, omgiven av skimrande floder och böljande gröna landskap. Vare sig du är ute efter att dyka ner i landets omfattande litterära tradition, känna den varma irländska gästvänligheten, vandra längs den livliga boulevarden O’Connell Street eller bara smaka på en äkta pint Guinness, kommer Dublin att överträffa dina förväntningar. Med sina historiska landmärken, som det berömda Dublin Castle, och sitt pulserande nattliv, är staden en perfekt blandning av gammal världens charm och modern energi.

Mellan de kullerstensklädda gatorna i Temple Bar finner du mysiga irländska pubar, framstående konstgallerier och en rad museer som skildrar stadens djupa historia. Vid floden Liffey kan du se allt från pittoreska båtar till moderna broar. Denna guide kommer att fördjupa din förståelse för Dublin, presentera de bästa sevärdheterna, de mest imponerande vyerna och de ställen där du kan njuta av autentiska irländska rätter.

Låt dig förföras av allt det underbara som Dublin har att erbjuda!

Fakta om Dublin

Valuta

I Dublin använder man Euro (EUR) som valuta.

Språk

Det officiella språket i Dublin är engelska, men irländska (gaeliska) talas också av en del av befolkningen, särskilt på landsbygden. De flesta i Dublin talar flytande engelska, så kommunikationen bör inte vara ett problem.

Priser

Den lokala ölen är Guinness eller Smithwick’s och kostar runt 6 euro på pubarna. Det finns även många utsökta irländska whiskysorter att prova. En huvudrätt kostar i genomsnitt 15 euro.

Dricksvatten

Kranvattnet i Dublin är säkert att dricka. Vatten på flaska finns dock tillgängligt om man föredrar det.

Hälso- och sjukvård

Dublin har en bra standard på sjukvård. Staden har flera sjukhus och kliniker, och även om sjukvården kan vara dyr för turister, är den av hög kvalitet.

El

Spänningen i Dublin är 230 volt, 50 Hz. Du kan behöva en adapter om du har elektriska apparater från andra länder än Europa.

Tillgång till Internet

Det finns tillgång till internet på de flesta hotell, kaféer och restauranger i Dublin.

Klimat

Dublin har ett tempererat maritimt klimat med milda vintrar och svala somrar. Den bästa tiden att besöka är från maj till september när vädret är mest stabilt. Dock kan regn förekomma året runt.

Väderprognos

Dublin

Tidsskillnad

Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Dublin, Irland.

Nödnummer

Om du råkar ut för en olycka i Irland är nödnumret 112 eller 999. Dessa nummer gäller för både polis, ambulans och brandkår.

Dricks

Det är inte vanligt med dricks i Dublin, men det uppskattas om du ger dricks. Du kan till exempel lämna en liten dricks till din hotellstäderska eller servitris på restaurangen.

Ambassad

Den irländska ambassaden i Sverige ligger i Stockholm. Telefonnumret är 08-545 040 40. Sedan 2010 har Sverige utsett en Stockholmsbaserad ambassadör till Irland.

Landskod

För att ringa till Irland använder du landskoden +353. För att ringa till Sverige från Irland, lägger du till +46 och sedan det svenska numret utan den inledande nollan.