Finland

Hitta billiga flygbiljetter till Finland

Finland, känt som ”tusen sjöars land”, ligger i norra Europa och gränsar till Sverige i väst, Norge i norr, Ryssland i öst och Estland i söder över Finska viken. Landets mångfaldiga landskap kännetecknas av stora skogar, talrika sjöar, floder och en kustlinje mot Östersjön.

Huvudstaden och den största staden är Helsingfors, en pulserande metropol med en rik kulturarv och modern arkitektur.

Republiken Finland är en parlamentarisk demokrati med en president som statsöverhuvud. Landet har en stark tradition av demokratiskt styre, rättssäkerhet och respekt för mänskliga rättigheter.

Medlem i Europeiska unionen sedan 1995, Finland är också en del av Eurozonen, Schengenområdet och ett flertal internationella organisationer, inklusive FN och OECD.

Finlands ekonomi är diversifierad och högteknologisk. Landet är känt för sin innovation inom teknik och design, med globala varumärken som Nokia och Marimekko som kommer härifrån. Skogsindustrin, teknik och tjänstesektorn är de dominerande sektorerna i ekonomin. Den finska modellen av välfärdssystemet garanterar högkvalitativ utbildning, hälso- och sjukvård och sociala tjänster för alla medborgare.

Det finska samhället värdesätter utbildning högt, vilket reflekteras i landets världsledande utbildningssystem och framstående universitet. Finland är ofta bland de topprankade länderna i PISA-undersökningarna, vilka mäter skolelevers prestationer internationellt.

Kulturellt är Finland en blandning av öst och väst. Landets kultur är djupt rotad i dess folktraditioner, inklusive den berömda Kalevala eposet. Musik, från Sibelius klassiska kompositioner till den samtida rock- och popscenen, spelar en central roll i det finska samhället. Dessutom är Finland hem för några av världens mest kända arkitekter och formgivare, inklusive Alvar Aalto och Eero Aarnio.

För dem som söker kontakt med naturen erbjuder Finland enastående möjligheter. Från midnattssolen i norra Lappland till de glittrande sjöarna i Lakeland kan besökare njuta av en rad aktiviteter, inklusive skidåkning, vandring, fiske och bastubad – en äkta finsk tradition.

Med en kombination av natur, kultur och teknik representerar Finland en unik och inbjudande destination i hjärtat av norra Europa.

Läs gärna även vår guide för specifika resmål i Finland: