Bulgarien

Hitta billiga flygbiljetter till Bulgarien

Bulgarien, en pärla i sydöstra Europa, sträcker sig från de solkyssta stränderna vid Svarta havet till de snötäckta topparna i Balkanbergen. Landet gränsar till Rumänien i norr, Serbien och Nordmakedonien i väst, Grekland och Turkiet i söder, och Svarta havet i öst. Sofia, Bulgariens huvudstad, är en av de äldsta städerna i Europa, känd för sin blandning av antik och modern arkitektur.

Bulgarien är en parlamentarisk republik, med en rik historia som sträcker sig över många årtusenden. Från trakiska, romerska och bysantinska riken till osmanskt styre och moderna tider har Bulgarien varit en korsning av civilisationer.

Det bulgariska köket är kryddigt, smakrikt och varierat, med traditionella rätter som kavarma (en gryta med kött och grönsaker), banitsa (en filodegspaj fylld med ost) och tarator (en kall yoghurt- och gurksoppa). Bulgarien är också känt för sina utsökta viner och yoghurt, som sägs ha särskilda hälsobefrämjande egenskaper.

Landets ekonomi har gått igenom stora förändringar sedan kommunisttiden, och idag är den diversifierad med sektorer som industri, jordbruk, och turism. Svarta havskusten och skidorterna i Pirin, Rila och Balkanbergen lockar turister från hela världen.

Kulturellt sett har Bulgarien en rik folkmusiktradition, med unika rytmer, instrument och sånger. Landet har också bidragit med framstående författare, konstnärer och musiker till den globala kulturscenen.

Bulgariens landskap är bland de mest mångsidiga i Europa. Från naturparkerna Strandzja och Rodopibergen, med sina unika ekosystem och biologiska mångfald, till de historiska städerna Plovdiv, Nesebar och Veliko Tarnovo, erbjuder Bulgarien en upplevelse som kombinerar naturens skönhet med kulturellt arv.

Bulgariens språk, bulgariska, tillhör den sydslaviska gruppen av språk och skrivs i kyrillisk skrift. Landet har genom sin historia varit en smältdegel av kulturer och religioner, vilket återspeglas i dess kulturella och religiösa festivaler.

Trots de ekonomiska och politiska utmaningarna Bulgarien har ställts inför under åren, har dess folk förblivit stolta över sin kulturarv och traditioner. Med dess rika historia, naturliga skönhet, och varma gästfrihet, är Bulgarien en destination som verkligen fängslar besökarens hjärta.

Läs gärna även vår guide för specifika resmål i Bulgarien: