Belgien

Hitta billiga flygbiljetter till Belgien

Belgien, beläget i Västeuropa, är ett land präglat av dess rika historia, kulturella mångfald och politiska betydelse på den internationella scenen. Det gränsar till Frankrike i syd, Luxemburg i sydost, Tyskland i öst, Nederländerna i norr och Nordsjön i väst. Landet är indelat i tre regioner: Vallonien i söder, Flandern i norr och den tvåspråkiga huvudstaden Bryssel i mitten.

Belgien är en federal parlamentarisk konstitutionell monarki. Kungen, för närvarande Kung Philippe, har en mestadels ceremoniell roll, medan den verkliga politiska makten ligger hos premiärministern och regeringen. Landets komplexa federala system reflekterar den kulturella och språkliga mångfalden med nederländska, franska och tyska som officiella språk.

Som hem för flera internationella institutioner, inklusive Europeiska unionens huvudkontor och NATOs högkvarter, spelar Belgien en central roll i europeisk och global politik. Dess historia av neutralitet och diplomati, tillsammans med sin geografiska position, har gjort landet till en korsning för internationella relationer.

Den belgiska ekonomin är diversifierad och starkt orienterad mot internationell handel. Belgien är en av världens största exportörer per capita, med viktiga sektorer inom maskiner, kemikalier, diamanter och livsmedel. Landet är också känt för sin choklad, öl och spets.

Belgisk mat reflekterar landets kulturella mångfald med influenser från Frankrike, Tyskland och Nederländerna. Kända rätter inkluderar moules-frites (musslor med pommes frites), belgiska våfflor och en mängd olika gourmetchoklad.

Kulturellt sett har Belgien en rik arv. Från målningar av René Magritte till Tintins äventyr skapade av Hergé, till den berömda Art Nouveau-arkitekturen i Bryssel, är Belgiens konstnärliga bidrag världsberömda. Landet är också känt för sina festivaler, inklusive karnevaler och den unika Gilles-festivalen i Binche.

Trots sin lilla storlek har Belgien gjort ett bestående avtryck på den globala scenen, både kulturellt och politiskt. Med sin blandning av språk och kulturer, sina historiska städer och sitt engagemang för multilateralism och diplomati, fortsätter Belgien att vara en dynamisk och unik plats att upptäcka och uppleva.

Läs gärna även vår guide för specifika resmål i Belgien: