Andorra

Hitta billiga flygbiljetter till Andorra

Andorra, ofta kallat Andorra la Vella efter dess huvudstad, är ett litet, landomslutet furstendöme beläget i Pyrenéerna mellan Frankrike och Spanien. Trots sin blygsamma storlek, sträcker sig landets rika historia över tusen år och det är idag känt för sin skönhet, skidorter och som en shoppingdestination med skattefria produkter.

Landet är en parlamentarisk co-furstendöme, vilket gör det unikt. Andorras två furstar är biskopen av Urgell (i Spanien) och Frankrikes president. Trots denna unika konstitutionella arrangemang, har Andorra en fullt fungerande demokratisk struktur med ett enhuskammarsystem, känt som Generalrådet.

Medan Andorra inte är medlem av Europeiska unionen, har det särskilda förbindelser med EU genom olika avtal och använder euro som sin officiella valuta. Landet är också medlem i FN, OSSE och andra internationella organisationer.

Andorras ekonomi drivs främst av turism, banksektorn och skattefria försäljningar. Skidorter lockar besökare från hela Europa, särskilt under vintersäsongen, medan dess bergslandskap erbjuder vandring och andra utomhusaktiviteter under sommarmånaderna. Landet har också blivit ett centrum för finansiella tjänster tack vare sitt banksekretesssystem.

Kulturellt sett har Andorra en blandning av katalanska, spanska och franska influenser, vilket reflekteras i dess mat, musik och traditioner. Med dess många romanska kyrkor, festivaler och traditionella firanden, finns det mycket för besökare att utforska och uppleva.

Trots dess moderna bekvämligheter, har Andorra lyckats bevara mycket av sin traditionella bergscharm. De slingrande kullerstensgatorna, rustika stenbyggnader och panoramautsikt över Pyrenéerna ger landet en tidlös känsla som lockar besökare från hela världen.

Som en destination för de som söker skönhet och lugn, eller de som är ute efter äventyr på skidbackarna, fortsätter Andorra att stå ut som en pärla i hjärtat av Europa.

Läs gärna även vår guide för specifika resmål i Andorra: