Saranda

Hitta billiga flygbiljetter till Saranda

För att ta sig till Saranda behöver man flyga till antingen Korfu, Grekland eller Tirana, Albanien. Vi rekommenderar att du flyger till Korfu och sedan tar båten på ca 30 min över till Saranda.

Flygtider

Flygtid Stockholm – Korfu (ca 3 tim 35 min)

Hotell i Saranda

De bästa och prisvärda hotell i Saranda är följande:

  • Harbour Hotel
  • Santa Quaranta
  • Yacht Premium Hotel

Se alla hotell i Saranda

Restauranger i Saranda

  • Gusto – Deras absolut utsökta italienska och napolitanska mat uppskattas av många tillsammans med deras service i världsklass.
  • Taverna Del Mare – Färsk och utsökt havsmat utlovas i en vänlig atmosfär. Deras fiskrätter kan varmt rekommenderas.
  • Piceria Alfa – Här finns det flertalet olika pizzor att välja på med utmärkt smak – och det bästa av allt är att de serveras direkt från stenugnen.

Mer om Saranda

Saranda är en vacker kuststad i södra Albanien. Staden är känd för sina fantastiska stränder, sitt klara vatten och sin härliga medelhavsatmosfär.

Det mesta som händer i Saranda sker vid strandpromenaden som är en kilometer lång. På ena sidan finns stränderna där många människor tillbringar dagen. På andra sidan finns restauranger och barer som serverar mat från havet eller något uppfriskande att dricka.

Strandpromenaden är en plats där du kan träffa dina vänner, jogga, spela eller bara sitta och titta på folk. Du kan hitta män som pratar om fotboll, unga människor som leker, barn och familjer på semester.

Albanien Saranda Strandpromenaden

Saranda är också en bra utgångspunkt för att utforska omgivningarna, med många intressanta arkeologiska platser och naturattraktioner inom räckhåll. Se till att njuta av god albansk mat när du är här, och missa inte chansen att prova det lokala vinet.

Närheten till både ön Korfu, Grekland samt det grekiska fastlandet och i synnerhet Parga lämpar sig platsen väldigt väl. Det går enkelt att ta sig till dessa platser via dagsutflykter.

Om du letar efter en plats att bo i Saranda finns det gott om bra hotell och lägenheter att välja mellan. Om du vill ha en verkligt minnesvärd upplevelse kan du överväga att bo på ett av stadens många traditionella pensionat. Längs vägarna står personer med skyltar som är redo att hyra ut rum omgående. Du kan förstås även hitta billiga alternativ via exempelvis Airbnb.

Saranda är sammantaget en fantastisk plats att besöka när som helst på året, men den bästa tiden att komma dit är mellan maj och september när vädret är varmt och soligt. Juli och augusti är de mest hektiska månaderna, så se till att boka ditt boende i förväg.

Platser att se i Saranda

Några av de bästa platserna att besöka i Saranda är den arkeologiska platsen Butrint, slottet Lëkursi källan Blue Eye och den närliggande staden Gjirokastër. För dig som söker efter stränder rekommenderar vi varmt Ksamil Beach samt Gjipe Beach som ligger i Durres. En annan plats som är väl värd ett besök är Pema e Thatë.

Butrint är en arkeologisk plats som först koloniserades av grekerna på 700-talet f.Kr. På platsen finns en välbevarad grekisk teater, ett romerskt badkomplex och ett venetianskt slott. I dag är Butrint ett av Unescos världsarv och en av de mest populära turistattraktionerna i Albanien.

Slottet Lëkursi är en ruinfästning som ligger på en kulle ovanför staden Saranda. Från slottet har man en vidsträckt utsikt över Joniska havet och det omgivande landskapet.

Källan Blue Eye är ett naturunder som ligger strax utanför Saranda. Källan bildas av underjordiska vattenkällor som rinner ner i en djup blå bassäng. Vattnet är kristallklart och mycket kallt (ca 10-13 grader), även på sommaren.

Gjirokastër är en medeltida stad som ligger i bergen i centrala Albanien. Staden är känd för sina traditionella stenhus, ottomanska slott och vackra landskapsutsikter. Gjirokastër är också ett av UNESCO:s världsarv och en av de bästa platserna att besöka i Albanien.

Durres är en stor stad som ligger strax utanför Saranda. Durres är den största hamnen i Albanien och har även ett stort arkeologiskt område med romerska ruiner. Staden är väl värd ett besök, särskilt om du är intresserad av albansk historia och kultur.

Gjipe Beach är ett annat bra alternativ för dem som letar efter en vacker strand i närheten Saranda. Stranden ligger cirka 2 timmars bilresa från Sarandas centrum och är endast tillgänglig till fots eller med båt. Gjipe Beach är dock väl värd besväret, eftersom det är en av de mest fantastiska stränderna i Albanien.

Ksamil Beach är en av de mest populära stränderna i Saranda. Stranden ligger i en skyddad vik och har kristallklart vatten. Det finns också flera restauranger och kaféer i närheten, vilket gör det till den perfekta platsen för att koppla av och njuta av utsikten.

Pema e Thatë är beläget strax söder om Saranda och är den plats i Albanien som ligger närmast den grekiska ön Korfu. Du kan med enkelhet se delar av Korfu och det är såpass nära att man nästan kan simma över till Korfu. Det finns en strand med exklusiva solbäddar samt både en pizzeria och restaurang.

albanien saranda strand

Mat och dryck i Saranda

Den albanska maten är mycket lik det grekiska och turkiska köket, med mycket färska grönsaker, olivolja och fisk och skaldjur. Några av de mest populära albanska rätterna är börek (ett bakverk fyllt med ost eller kött), byrek (en grönsakspaj) och qofte (köttbullar).

I Saranda finns många bra restauranger som serverar både albanska och internationella rätter. Det finns också många kaféer och barer där du kan njuta av en drink eller en lättare måltid.

Shopping i Saranda

Det finns flera bra butiker i Saranda som säljer souvenirer, kläder och albanskt hantverk. Du kan också hitta gott om stormarknader om du behöver fylla på med förnödenheter.

Ta dig runt i Saranda

Större delen av stadskärnan är lätt att nå till fots. Om du vill utforska längre bort finns det gott om taxibilar och minibussar som trafikerar Saranda. Du kan också hyra en bil om du vill utforska omgivningarna i din egen takt.

Hyra bil i Saranda

När du väl är på plats kan du bli sugen på att hyra en bil i Saranda. Det vanligaste sättet att hyra bil i Saranda är via någon av de bilutyrningsställen som finns i hamnen.

Nattliv i Saranda

Saranda har några bra klubbar som är perfekta för en utekväll. De flesta klubbarna ligger utomhus och har en fantastisk utsikt över vattnet. De spelar den senaste musiken och är väldigt roliga. Den närmaste klubben till Sarandas centrum är Orange. Vi rekommenderar även Mango Beach Club, som ligger lite längre bort men ändå är värd ett besök.

År 2022 begränsade de albanska myndigheterna underhållningen genom att barer och nattklubbar endast får spela musik fram till kl 23.30. Planera därför din kväll utifrån det och börja gärna lite tidigare än vad du är van vid.

Visum för Saranda

Medborgare i Europeiska Unionen, Schweiz, Norge, Island och Liechtenstein behöver inget visum för att resa in i Albanien. Om du är medborgare i ett annat land bör du kontrollera med din lokala albanska ambassad eller ditt lokala albanska konsulat för att se om du behöver visum.

Hur man tar sig till Saranda

De flesta besökare till Saranda anländer med flyg, bil eller färja.

Med flyg: Den närmaste flygplatsen till Saranda är Korfu flygplats (CFU), som ligger i Grekland. Väljer du att flyga till Korfu behöver du ta färjan på ca 30 min över till Sardana. Du kan även välja att flyga till Albaniens flygplats, Tiranas internationella flygplats (TIA), som ligger ca 4 timmars bilresa från Saranda. Ett alternativ på flygplats är Ioannina National Airport (IOA) som ligger på grekiska fastlandet, räkna med en bussresa på ca 2 timmar.

Med bil: Det är en lång väg, men det är förstås många stopp längs vägen för dig som är intresserad av att bila ner till Saranda. Det rör sig om en sträcka på ca 320 mil och några av de länder som du kommer köra igenom är Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Serbien, Kosovo, Nordmakedonien, Grekland. Du kan även åka längs kusten och då även besöka Österrike, Slovenien, Kroatien, Montenegro.

Med färja: Det finns regelbunden färjetrafik mellan Saranda och den grekiska ön Korfu. Resan tar ungefär 30 minuter. Kom ihåg att köpa biljetter innan du anländer till färjeterminalen på Korfu. Du kan även anlända från Italien till Saranda, med avgångar från hamnarna i Ancona, Bari och Brindisi. Restiden från Italien är mellan 12 och 24 timmar, beroende på avgångshamn.

Vanliga frågor om Saranda

Vad är valutan i Saranda?

Valutan i Saranda är lek (ALL). På vissa ställen kan du också betala med euro (EUR).

Vilka språk talas i Saranda?

Det officiella språket i Saranda är albanska. Det finns flera människor som även talar engelska, men du kan under din vistelse ha vissa utmaningar med att kommunicera med lokalbefolkningen.

Hur är klimatet i Saranda?

Saranda har ett medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda vintrar. Den bästa tiden att besöka är från maj till oktober då vädret är varmt och soligt.

Hur tar jag mig till Saranda?

De flesta besökare till Saranda anländer med flyg, bil eller färja.

Vad gäller för visum för Saranda?

Medborgare i Europeiska Unionen, Schweiz, Norge, Island och Liechtenstein behöver ingen visering för att resa in i Albanien. Om du är medborgare i ett annat land bör du kontrollera med din lokala albanska ambassad eller konsulat för att se om du behöver visum.

Hur är nivån på hälso- och sjukvården i Saranda?

Den albanska hälso- och sjukvården har låg standard. Tillgången till akutvård vid sjukdom eller olycka är mycket dålig utanför huvudstaden. Den statliga hälso- och sjukvården har brist på läkare och sjuksköterskor, medicinsk teknik, medicinsk utrustning och läkemedel. Den sanitära standarden inom hälso- och sjukvården är ofta låg. Korruption förekommer inom hälso- och sjukvården.

Kan jag dricka vatten från kranen?

Kranvatten kan kokas för matlagning, men det är inte säkert att dricka. Flaskvatten är ett bättre val för att dricka vatten.

Vilka är de mest populära turistattraktionerna i Saranda?

Några av de mest populära turistattraktionerna i Saranda är den arkeologiska platsen Butrint, naturreservatet Blue Eye och Ksamils stränder.

Vilken är den bästa tiden på året att besöka Saranda?

Den bästa tiden att besöka Saranda är från maj till oktober när vädret är varmt och soligt.

Saranda är en vacker kuststad i Albanien som har mycket att erbjuda besökare. Med sin fantastiska natur, utsökta mat och vänliga lokalbefolkning är Saranda den perfekta platsen för att koppla av och njuta av en semester. Den här guiden har gett dig all information du behöver veta om Saranda, inklusive hur du tar dig dit, vad man kan göra och var man kan äta.

albanien saranda vatten under ytan

Fakta om Saranda

Valuta

I Saranda använder man Lek (ALL) som valuta. På sina håll finns även möjligheten att betala i Euro (EUR).

Språk

Det officiella språket i Saranda är albanska. Även om det finns flera personer som även talar engelska, kan det under vistelsen finnas vissa utmaningar med att kommunicera med lokalbefolkningen.

Priser

Den lokala ölen heter Tirana eller Korca och kostar runt 10 kronor på strandbarerna, det även finns många goda lokala viner att välja bland. En huvudrätt kostar ca 1000 lek, vilket motsvarar runt 80 svenska kronor.

Dricksvatten

Kranvatten kan kokas för matlagning, men det är inte säkert att dricka. Vatten på flaska är ett bättre val för att dricka vatten.

Hälso- och sjukvård

Hälso- och sjukvård i Albanien har generellt en låg standard. Tillgång till akutvård vid sjukdom och olycka är mycket dålig utanför huvudstaden. Den statliga sjukvården lider brist på läkare och sjukvårdspersonal, medicinsk teknik, sjukvårdsmateriel och läkemedel. Den sanitära standarden inom sjukvården är ofta låg. Korruption inom vården förekommer.

El

Spänningen i Saranda är 220 volt, 50 Hz. Du behöver ingen adapter om du vill använda elektriska apparater från Sverige.

Klimat

Saranda har ett medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda vintrar. Den bästa tiden att besöka är från maj till oktober då vädret är varmt och soligt. Under högsommaren kan det bli extremhetta på uppemot 40 grader. Sardana är ett solsäkert resmål med ca 300 soldagar per år.

Väderprognos

Saranda

Tidsskillnad

Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Sardana, Albanien.

Nödnummer

Om du råkar ut för en olycka i Albanien är nödnumret 112. Polisens nummer är 129 och brandkårens nummer 128. Du bör vara försiktig när du kör på albanska vägar eftersom folk vanligtvis inte följer trafikreglerna. Om du inte är försiktig kan du råka ut för en olycka.

Ambassad

Den albanska ambassaden i Sverige ligger på Lidingö. Telefonnumret är 08-731 09 20. I Albanien finns den svenska ambassaden på Pjeter Budi nr 56 i Tirana.

Landskod

För att ringa till Albanien använder du landskoden +355. För att ringa till Sverige från Albanien, lägger du till +46 och sedan det svenska numret utan den inledande nollan.

albanien saranda vatten

Boka flyg till Saranda

Resa till Saranda